Турлаци от България и Сърбия се събират на традиционна среща в Белоградчик


Турлаци от България и Сърбия се събират на традиционна среща в Белоградчик
Снимка: Архив Община Белоградчик
06 Декември 2019, Петък


Гостите ще могат да опитат някои типични ястия от турлашката кухня – чушкье гньетене с боб, пржено, баница по селски с печени ръчно теглени кори, крем пита и др.

Автор: Десант

По инициатива на Турлашко дружество „Ждребче“  на  7 декември в Белоградчик ще се състои традиционна турлашка среща, в която ще вземат участие членове на торлашкото дружество „Тимочана-торлака“ от село Миничево, Република Сърбия.

Сред гостите ще бъде председателят на дружеството Деян Кръстич, както и членовете на Управителния съвет на дружеството Младен Стеванович и Драгиша Люпкович, и зам.-кметът на село Витковац, Слободан Антониевич. Те ще бъдат посрещнати в село Салаш.

След кратка обиколка на селото и посещение на местния храм, гостите ще посетят етнографска изложба в местното читалище, където ще могат да опитат и някои типични ястия от турлашката кухня – чушкье гньетене с боб, пржено, баница по селски с печени ръчно теглени кори, крем пита и др.

От българска страна, освен членовете и симпатизантите на Турлашко дружество „Ждребче”, в срещата ще участват торлаци и турлаци от общините Чупрене и Чипровци, и представители на ръководствата на местната власт на трите общини. Ще има и представители на общините Видин, Димово, Кула и Вълчедръм.

Гостите ще посетят Белоградчишката крепост и Салона на наивистичното и интуитивно изкуство в Художествена галерия „Вълчо Вълчев“. Вечерта в ресторант „Мислен камък” ще се състои голяма турлашка вечер, посветена на дружбата и приятелството между торлаците и турлаците от Северозападна България и торлаците от Югоизточна Сърбия.

Това са традиционни срещи, които се провеждат всяка година на разменено гостуване.

Миналата 2018 г. беше знаменателна година за българо-сръбските отношения, защото се навършиха 50 години от подписването на Договора за приятелство и сътрудничество между общините Белоградчик и Княжевац. Тогава се отбелязаха и 15 години от сътрудничеството между двете турлашки дружества.

Източник: Любомир Веселинов – председател на Турлашко дружество „Ждребче”


В категории: Новини , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки