Репер на над сто години показва в бургаското пристанище къде е морското равнище


Репер на над сто години показва в бургаското пристанище къде е морското равнище
Снимка: Авторът
04 Декември 2019, Сряда


В Черно море кота нула варира много малко, макар че това лято отбеляза рекордно понижение

Автор: Диана Славчева

Бургаското пристанище е официално открито през 1903 г.  Още тогава, при построяването му, в един от закътаните му ъгли - днес 7-мо корабно място, е поставен специален репер, по който всеки ден, всеки час и всяка минута може да се види колко е морското равнище, определящо знаковата кота нула. Този уред се нарича пегел и се използва и до ден днешен в порта на Бургас.

Едно от големите предимства на Черно море и конкретно на бургаското пристанище е, че приливите и отливите в района на рейда и на самия пристан са изключително малки.

Това например не е така в големите пристанища в Западна Европа, където има голямо движение на водата, следствие на което дълбочината се променя с метри.

Изпълнителният  директор на Пристанище Бургас Диян Димов споделя как преди време шашнал свой колега от пристанището в Ливърпул, като заявил, че при нас котата на морското ниво почти постоянно е нула, т.е. отклоненията в рамките на деня са нищожни – само по няколко сантиметра.
А това, по думите на Димов, създава сигурност, безопасност за движението на корабите и нормалното им обслужване.



Любопитното е, че това лято, когато заради продължителната суша в река Дунав беше отчетено значително спадане на нивото на водата, морското ниво също регистрира рекордно понижаване.   
То е достигнало до 75 сантиметра под кота нула, което не се е случвало в последните няколко десетки години. Обикновено нивото пада до минус двадесетина сантиметра или дори се вдига до плюс 5 см – пояснява шефът на бургаското пристанище.

Апропо, докато изготвяхме този репортаж, нашият екип също стана свидетел как в последния месец на годината, въпреки че по Черноморието есента все пак се отчете с валежи, морското ниво продължава да бъде по-ниско от обичайната кота нула. Пегелът в порт Бургас на 4 декември показваше -40 см под нея.


В категории: Репортажи , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки