Каква заплата получавал някога фаропазачът в бургаското пристанище


Каква заплата получавал някога фаропазачът в бургаското пристанище
Снимки: Авторът
04 Декември 2019, Сряда


Тази и още куп любопитни подробности може да се научат в най-новата туристическа атракция в Бургас

Автор: Диана Славчева

В деня, в който Бургас отбелязва своя празник - Никулден, първите си посетители ще посрещне най-новата туристическа атракция в морския град - реставрираната стара кула на фаропазача, издигната край тогавашния вход на новопостроеното първо в страната ни съвременно пристанище. До изграждането му, което става в периода 1895-1903 г., единствените пристанищни съоръжения в Бургас са т.нар скели - дървени мостчета, по които ставало разтоварването на корабите и се придвижвали пътниците. 

Портът е построен по проект на френския архитект Адолф Жерар, който дотогава е главен архитект и главен инженер на пристанището в Марсилия. Той проектира и портовете в Буенос Айрес, Монтевидео и Варна.

В уредения в кулата посетителски център може да се видят много любопитните експонати, сред които са дисагите, с които едно време са разтоварвали стоките; чертежи и планове от времето на изграждане на пристанището и пр.




Рисунка на ученик на Мърквичка, която илюстрира пренасянето на товарите от корабите с някогашните дисаги

Кратък документален филм „В царството на розите", режисиран през 1928 г. от племенника на Иван Вазов - Александър, показва вълнуващи архивни кадри от бургаското пристанище в първите години на миналия век.

Сред документите е и една ведомост от 1909 г., от която се вижда колко и кои са били назначените в порта работници и какви заплати са получавали за труда си. 



От нея става ясно, че в онези години пазач на фаровете е бил Илия Ликов. Той работил по 30 дни в месеца - т.е. не е имал почивен ден. Неговото възнаграждение било 80 лева, но след приспадането на всичките данъци и всякакви други отчисления, реално получавал 71 лева и стотинки. 

Съгласно статистиката, дневната работна надница по онова време е 2,02 лв. Излиза, че фаропазачът е получавал над средната заплата.

В онези години хлябът е струвал 85 стотинки, кило фасул - 90 стотинки, сиренето е било по 2,20 лв. килограма, плодовете и зеленчуците се продавали за по 50-60 стотинки килото, а за 5 лева е можело да се купи една кокошка. Свинското било по 6 лева за килограм, а телешкото - 7 лв. 



В интервю за националното радио художникът и краевед Митко Иванов разказва, че кулата, която била неговият офис, е изградена от бургаски камък, добиван на юг от близкото Ченгене скеле, с който са били построени и много стари бургаски къщи и от който са правени павета за уличната настилка в морския град.




В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
нещо не разбрах
05.12.2019 05:51:16
0
0
Как при цена 6 лв за килограм месо и 0,85 лв за хляб пишете, че месечно възнаграждение от 71 лв на пазача не било за подценяване ? И при тия цени средната надница в страната била 2,02 лв ?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки