Габровец създаде сайт за родови истории от цялата страна


Габровец създаде сайт за родови истории от цялата страна
Илюстрация: stornik.org
03 Декември 2019, Вторник


Инициативата е част от начинанието „Имало едно време в България”

Автор: Десант

Създателят на Габрово Daily Момчил Цонев стартира първия си национален сайт stornik.org, в който издирва и публикува лични, семейни, родови и селищни истории от цялата страна. Сайтът е част от начинанието „Имало едно време в България”, което той започва през 2018 г. и определя като “експеримент за написването на най-голямата колективна история на България”, пише gabrovodaily.info.

Сайтът “Сторник” има два основни раздела – единият е за истории от цялата страна, а другият носи името “Стародумци” по едноименното начинание на габровеца за популяризиране на старите думи в нашия език.

В “Сторник” вече се публикуват различни истории, като сред любопитните автори е 84-годишният краевед Иван Зрънчев от с. Цървище, Дупнишко.

Порталът е отворен за партньорства и с културни организации и музеи, като първият музей партньор е Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян.

Цонев е завършил журналистика и културология в Софийския университет, а в момента е докторант по онлайн журналистика. Създател е на Габрово Daily. През 2019 г. Момчил Цонев беше обявен от Международната младежка камара за една от 10-те най-изявени млади личности на България на годината. Заради културния му принос към родния Габрово Цонев е отличен и в шестото издание на проекта “40 до 40” млади лидери.

Източникgabrovodaily.info


В категории: Новини , Българските родове

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки