Ще се сбъднат ли пророческите думи: „Голи са народите без книги"


Ще се сбъднат ли пророческите думи: „Голи са народите без книги"
02 Декември 2019, Понеделник


Въпреки обещанията на премиера, че ДДС върху печатните издания ще се премахне, той си остана абсурдните 20 процента

Автор: Огнян Стамболиев

Още през Х век Константин Преславски пише в своята прочута „Азбучна молитва” следните пророчески думи: „Голи са народите без книги, немощни да се борят без оръжие с противника на нашите души!”.

Тъжната ирония е, че десетина века след изричането на тази мъдрост сме напът да останем без книги. А българите се славихме като едни от най-четящите и образованите народи в света!  У нас, както и в още няколко страни като Румъния, Куба и някогашен СССР  книгите бяха най-достъпни и с най-ниски цени в целия свят. А днес дори в богатите страни като Италия, Англия, Испания книгите са по-достъпни, отколкото у нас.  В съседна Румъния те са три пъти по-евтини, отколкото в нашите книжарници! 

Защо книгите поскъпнаха така драстично и вече са лукс за мнозина. Дори и в библиотеките и читалищата не може да се намерят добри заглавия, тъкй като те нямат пари за закупуването на нови книги, нит дори за вестници и списания.

Да, високи са цените на хартията и печата. Изключително високи (нерегулирани от държавата!) са и търговските отстъпки – книжарите, които продават книгите, вземат няколко пъти повече от издателите, писателите и преводачите, които ги създават.

Вината за този абсурд е преди всичко на държавата. И то най-вече на депутатите от ГЕРБ, които решиха, че  книгите у нас са лукс и „данъкът убиец”, както е известен 20-те процента ДДС за печатните издания – книги, учебници, помагала, остана непроменен! Въпреки обещание на премиера, но кой го е виждал Бойко Борисов да влезе в библиотека или в книжарница, та да се трогне от това безобразие?!

„По въпроса за книгите – отдавна го обмислям с Горанов – там можем да направим да няма данък, защото образованието винаги ни е било приоритет (?!) и в този мандат се дадоха толкова пари за образование, че това е капчица в морето – данъка върху книгите", заяви наскоро премиерът. И думите му си останаха глас в пустиня.

Затова пък хазартните босове у нас, въпреки огромните си печалби, не плащат абсолютно никакъв данък, а в областта на туризма (един печеливш отрасъл!) ставката е едва 9 на сто!

Ето и една справка какъв е данъкът върху книгите в Европа: Англия и Ирландия – 0%, Люксембург – 3%, Италия и Испания – 4%, Румъния, Хърватия, Кипър, Малта – 5%, Гърция, Швеция, Холандия и Португалия – 6%, Германия – 7%, Литва, Словения, Словакия – 9%, Австрия, Финландия, Латвия – 10%.... А в Анадола, в азиатска Турция – по нареждане на диктатора Ердоган – 0%!

Мисля, че коментарът тук е излишен. Резултатите са вече налице. Знаем ги всички: полуграмотни ученици и студенти, да не говорим за малцинствата.


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки