Започват честванията на 110-годишнината от рождението на Никола Вапцаров


Започват честванията на 110-годишнината от рождението на Никола Вапцаров
Колаж: impressio.dir.bg
30 Ноември 2019, Събота


Вижте къде и как ще бъде отбелязана тя

Автор: Десант

Започват честванията на 110-годишнината от рождението на поета Никола Вапцаров - единствения българин със Световна награда за мир.

На 2 декември ще се проведе среща на възпитаниците на Военно-морското училище във Варна с колектива на училище "Никола Вапцаров" в морската столица.

На 5 декември, от 14.30 ч. във фоайето на Университетска библиотека „Св. Климент Охридски“ ще се открие изложбата „Вапцаров – Мечтателят“. Тя ще представи архивни материали на поета от фондовете му, съхранявани в Института за литература – БАН и къща-музей „Никола Вапцаров“ към Националния литературен музей.

Ще бъдат експонирани лични документи като ученическа карта, мореплавателна книжка, легитимацията му като огняр в БДЖ, писма и картички към роднини и приятели, тетрадки, бележници и тефтерчета с ранни и по-късни варианти и ръкописи на стихотворения, както и с пиесата му „Вълната, която бучи“, екземпляр на „Моторни песни“ с ръкописното „Свобода“, семейни снимки.

Пълна със събития е датата 7 декември: В 09.00 ч.  тържествено ще бъдат поднесени цветя пред паметника на Вапцаров в София на ул. "Московска", в 11.30 ч. е срещата с чуждестранни издатели и преводачи на творчеството на поета, в 16.00 ч. се открива изложбата "Чака ме светът" в Литературния музей на Никола Вапцаров в София, а в 18.00 ч. е концертът в зала 7 на НДК, под патронажа на президента Румен Радев.

В концерта ще участват много актьори, музиканти и певци, мултимедийно ще бъдат представени документални кадри от живота на Вапцаров, ще прозвучат негови стихове.

На 9 декември ще се проведе среща с ръководството на Община Бяла Слатина и колектива на училище "Никола Вапцаров" в града.

На 10 декември в читалище "Никола Вапцаров" събитието ще почетат жителите на град Шипка.

На 12 декември ще има среща с колектива на Военното училище и Военният архив във Велико Търново.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки