Чий шпионин е княз Никита Лобанов-Ростовски


Чий шпионин е княз Никита Лобанов-Ростовски
30 Ноември 2019, Събота


Наследникът на най-старата руска княжеска фамилия, водеща началото си от основателя на Русия – княз Рюрик е роден и израснал в София. Връща българското си гражданство чак на 84-годишна възраст

Автор: Десант

На 10 декември от 17,30 часа в Клуб „Перото" в столичното НДК ще се състои премиера на книгата на Никола Филипов – „Чий шпионин е княз Никита Лобанов-Ростовски“, на която освен авторът, ще присъства и самият герой на книгата.  

Името на княз Никита Лобанов-Ростовски доста нашумя в последните години. Той е роден и израснал в София, където завършва и средното си образование. През 1951 г. става шампион на България по плуване при юношите. А сетне съдбата го отнася във Франция, Англия и САЩ, където се изявява като известен специалист-геолог, сетне като банкер от най-висок ранг и не на последно място като световно известен колекционер на изобразително изкуство, дарител и меценат.

Княз Никита Лобанов-Ростовски е наследник на най-старата руска княжеска фамилия, водеща началото си от основателя на Русия – княз Рюрик. И това са потвърдили вече две ДНК експертизи.

Книгата на Филипов е изпълнна с интересни случки и разкази от живота на младия княз и тяхното семейство в София - подозрения, дебнене, бягства, преследвания, затворнически килии... На 11 години е вкаран в затвора, вследствие на което името му става предмет на международен скандал. За освобождаването му от софийския затвор се намесват генерал де Гол и Организацията на обединените нации.

Освен че родителите му са регистрирани преди 1944 г. като английски и съветски шпиони, а след 1944 г. като френски и американски, то самият Никита още на 13-годишна възраст е регистриран от българската Държавна сигурност като френски шпионин.

Изданието е илюстрирано с копия от документи от архивите на Държавна сигурност, с копия от разпити и планове за вербовка, за санкции, за осъждане... Баща му е „изчезнал безследно“ като излязъл да купи хляб през 1948 г. и едва в последните десетилетия княз Никита е открил къде и при какви обстоятелства е бил ликвидиран.



„Трудно се бяга от властта, нейната „майчинска“ ръка те настига навсякъде, за да ти дари мрака. – четем в анотацията на задната корица.

Колкото и горчиви страници да има в книгата на живота, те не могат да бъдат скъсани. Разказът показва колко издръжлив може да бъде човекът. Как е способен да направи от духовността и благородството арматура на живота си.

Книгата е значима за българския читател и поради факта, че България е родното място на руския аристократ. Това е страната на детството, на очакванията към живота, на любовта, на болката за родителите. Това е сантименталната родина на княза, която той така съкровено продължава да обича.
Не е достатъчно да бъдеш благородник. Трябва да бъдеш и благороден човек. Като княз Никита Лобанов-Ростовски.

За княз Никита Лобанов-Ростовски са публикувани безброй статии в различни вестници и списания из цял свят. Той е изнасял доклад по правата на човека от трибуната на ООН в Ню Йорк. Книги за него има публикувани на английски и руски език и най-после се появява книга на български - на езика, който е изучавал някога в софийското училище. Нещо повече – към всяка книга е прикрепен диск с участието на Княза в предаването „Всяка неделя“ на Кеворк Кеворкян, с филм за него и интервюта с негово участие.

На 84-годишна възраст Никита Лобанов-Ростовски успява да си върне българското гражданство, за което чака близо две години. И за което днешните български власти са му искали „документ за благонадеждност“ от САЩ!?! Защото през целия си живот той е следен навсякъде като шпионин и е почти сигурно, че и в момента съответните български власти го следят като такъв!


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки