Проблеми с черните лешояди, завъдени у нас по европейски проект


Проблеми с черните лешояди, завъдени у нас по европейски проект
Снимки: greenbalkans.org
29 Ноември 2019, Петък


Иначе природозащитници готвят срещу 7 милиона лева светло бъдеще за тези птици на наша територия

Автор: Дина Харизанова

В началото на август в изкуствено гнездо в Котленския Балкан са настанени три черни лешояда  – Барнаби, Ултрон и Острава 2. Два от тях са мъжки и дарени на България от един белгийски и един френски зоопарк. Тогава птиците са на около 3-месечна възраст и са предназначени да подпомогнат завръщането на вида в страната ни.

По данни на природозащитниците,  през XIX и първите десетилетия на XX век черният лешояд се е срещал навсякъде у нас, след което изчезва от нашите ширини. Освен в България, той вече не гнезди и на териториите на Албания, Хърватия, Италия и Северна Македония. Иначе си се размножава на Стария континент, като с най-голяма е популацията му в Западна Европа – в Испания (2548 двойки), Португалия (18 двойки) и Франция (37 двойки).

През 2015 г. у нас започва да се изпълнява по програма LIFЕ на Европейския съюз  проектът „Светло бъдеще за черния лешояд“, който е на стойност 3 483 411 евро и трябва да приключи през 2022 г. Освобождаването на лешоядите е част от тази инициатива. 

За проследяването им след излитане от  адаптационната волиера,  птиците са маркирани с цветни ПВЦ пръстени, стандартни метални пръстени и сателитни предаватели, а определени пера от крилата им са изсветлени с цел разпознаването им в полет.Тези дни обаче данните, изпратени от сателитните им предаватели, са притеснителни - птиците прекарват дълго време на едно място и вероятно бедстват, съобщават от "Зелени Балкани" - един от основните партньори по проекта, изпълняват от тях, заедно с Фонда за дивата флора и фауна от България, Фондацията за опазване на лешоядите (VCF) от Холандия, Junta de Extremadura от Испания и Euronatur от Германия.

В началото на седмицата Барнаби е намерен бедстващ край симеоновградското село Свирково. Оказва се, че птицата е прекарала цялата нощ в лозово насаждение. Тя е заловена от природозащитниците и транспортирана до Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Там ветеринарните лекари установяват, че лешоядът има фрактури на три места на дясното крило, но теглото му не е критично ниско, което дава надежда за развитието на лечението.

След кратък престой в тамошната реанимация, той ще бъде подложен на операция в клиниката на Тракийски университет, Стара Загора от екип от специалисти, информират от Спасителния център.

Крайната цел на проекта „Светло бъдеще за черния лешояд“ е да създаде гнездяща популация черни лешояди в България, което щяло да подпомогне създаването на устойчива паневропейска популация на вида.  

Природозащитниците се хвалят, че в резултат на техните дейности и редовните подхранвания, в района на Бяла река и в резерват "Вълчи дол" периодично се наблюдават хранещи се индивиди, като най-голямата група черни лешояди (42 индивида) е регистрирана на площадката за подхранване на лешояди до с. Пелевун през 2000 г. (това е преди началото на проекта). 

Присъствието на черни лешояди в Източните Родопи обаче е базирано на навлизане на индивиди, които гнездят в близкия до границата с България Национален парк „Гората Дадя” в Гърция. И това е естественият зов на природата. Птиците си летят, минават „безвизово" граничните бразди и свиват гнезда, където те намерят за добре.

Но природозащитниците обичат да се изживяват като богове... Тъй като експертите смятат, че е малко вероятно видът да се възстанови по естествен път в подходящите за обитаване територии в България, те се опитват да го направят зорлем..

Пита се в задачата дали е оправдано харченето на 3 милиона и половина евро (т.е. 7 милиона български лева), за да се накарат насилствено черните лешояди да се завъдят в България?! Очевидно те срещат проблеми с адаптацията си у нас. Остава неясна съдбата на другите два лешояда, пуснати в Котленския Балкан през лятото. А и панелът за следене на лешояди, който е инсталиран в интернет страницата на проекта, така и не работи. Защо ли? 

Въпросите без отговор стават все повече. И един от тях е има ли светло бъдеще за черния лешояд у нас?!

САМО ФАКТИ

Европейският черен лешояд е най-едрата хищна птица в Западна Палеарктика, която се храни изцяло с трупове на мъртви животни.

Популацията на вида на Балканите наброява 20 двойки – всички в Национален парк Дадя в Гърция.

До 2019 г. в рамките на проект „Светло бъдеще за черния лешояд“ са освободени 13 птици в регионите на Сливен (от волиерата в Природен парк „Сините камъни“) и Котел (от волиерата в Защитена зона „Котленска планина“), като през 2018 г. се проведе първото по рода си освобождаване на черни лешояди по метода на хака (в адаптационна волиера - хак) в България.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки