Представят в австрийския музей „Тиха нощ" коледните празници от Бургаския край


Представят в австрийския музей „Тиха нощ" коледните празници от Бургаския край
Снимки: РИМ-Бургас
28 Ноември 2019, Четвъртък


Самодейците от НЧ „Просвета - 1929" в руенското село Люляково са подготвили специална културна и кулинарна програма за откриването на изложбата на РИМ-Бургас

Автор: Десант

Регионален исторически музей - Бургас ще представи в австрийския град Ваграйн изложбата „Коледни празници от Бургаския край". Тя ще бъде подредена в тамошния музей „Тиха нощ", съобщават от РИМ-Бургас в страницата си във "Фейсбук".

В експозицията са показани традиционните за българите празници, обичаи и поверия през декември. Те започват с дните на светците Варвара, Сава и Никола, продължават с Игнажден и кулминацията им на Бъдни вечер и Коледа.



Отриването на експозицията ще е вечерта на 29 ноември и ще бъде съпроводено със специална културна и кулинарна програма, подготвена от самодейците от НЧ „Просвета - 1929" в руенското село Люляково. Те ще почерпят австрийците с боб, баница, зелник, тиквеник и кишкек.



Музеят „Тиха нощ" е посветен на автора на текста на може би най-популярната по света коледна песен —  родения в близкия Залцбург свещеник Йозеф Мор. Той пише трогателните строфи през 1816 г. А Ваграйн е последното място, където отецът поет служи и където е погребан след смъртта си.

Градчето се намира в Алпите на 800 м надморска височина и се явява център на зимния ски регион Ski Alliance. Представянето на бургаските коледни традиции там е осъществено със съдействието на  почетния консул на Република Австрия в Бургас д-р Радостина Иванова-Мишинева.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки