Откриването на паметника „Създатели на българската държава”


Откриването на паметника „Създатели на българската държава”
28 ноември 1981 г. Тодор Живков реже лентата при откриването на паметника "Създатели на българската държава". Снимка: Държавен архив - Шумен
28 Ноември 2019, Четвъртък


Само за пет години мемориалът е посетен от един милион души

Автор: Десант

С разпореждане № 23 на Министерския съвет от 14 март 1977 г. във връзка с 1300-годишнината от създаването на българската държава се решава в Шумен да бъде изграден културно-исторически комплекс “Създатели на българската държава”.

В изпълнение на това разпореждане са мобилизирани усилията на всички органи и организации и цялото население от Шуменски окръг.

Официалното откриване на паметника “Създатели на българската държава” е на 28 ноември 1981 г. от тогавашното държавно ръководство. Довършителните работи продължават и през следващите години.

На 24 май 1983 г. е открита сградата на Информационния център, през 1985-1986 г. се откриват и търговски обекти около центъра. От 1984 г. започва материално-техническото снабдяване на обекта. Закупени са косачки, камион-цистерна, киномашина, прожектори и други. Първите служители са екскурзоводите.

Паметникът се посещава от официални гости: чуждестранни и български ръководители, посланици, много туристи, колективи от предприятия, стопанства, военни поделения, ученици. През 1984 г. обекта е посетен от 280202 души, пред които са изнесени 1953 беседи на български език и 394 беседи на чужд език.

На 12 юни 1986 г. тържествено е посрещнат милионният посетител.



От 1985-1986 г. започва издаването на рекламни материали. Популяризира се дейността на комплекса чрез статии в местния и централния печат. През 1992 г. започва участие в туристическите борси във Варна и София. Богата цветна фотоизложба от 1986 г. е представена в редица градове на страната. Тя е показвана и в чужбина - Полша, Швейцария и Украйна.

В изпълнение на решение № 44 на ОбНС от 16 април 1992 г. в Информационния център започва провеждането на радостни ритуали - сключване на граждански брак.

Обектът при откриването се именува паметник "Създатели на българската държава". След утвърждаването му като национален обект ІІ категория се използва Комплекс "Създатели на българската държава”.

В Държавен архив - Шумен Комплексът има фонд, заведен под № 1769 с наименование “Комплекс “Създатели на българската държава” - Шумен, в който се съхраняват интересни документи по създаването и функционирането му. Освен в този фонд снимки от откриването на паметника се съхраняват в ЧП 2068Б (Частично постъпление в масив “Б”, т. нар. Партиен архив). Документите са общодостъпни и могат да се разгледат в читалнята на Държавен архив - Шумен.

ИзточникДържавен архив - Шумен


В категории: Новини , История , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки