Бившата снаха на Тодор Живков проваля филм за Христо Ботев


Бившата снаха на Тодор Живков проваля филм за Христо Ботев
Снимки: Сдружение „Народно дело" и spomen.bg
28 Ноември 2019, Четвъртък


Маруся Мирчева, днес носеща фамилията Морган, прибира 35 хиляди лева за сценария, без да напише нито ред

Автор: Десант

Преди време от Сдружение „Народно дело" и радио „Гама" се заемат с едно родолюбиво дело - да се изготви документален филм за Христо Ботев. Инициативата обаче се проваля, след като заделени за реализацията пари биват откраднати от... бившата снаха на Тодор Живков Маруся Мирчевска, която днес се подвизава в САЩ под името Маруся Морган. 

За случилото се разказва в писмо до редакцията Иван Димитров, член на Управителния съвет на Сдружение „Народно дело". Ето какво обяснява той:

„За начало бихме посочили една хитро скроена среща в Канада – между нея и представители на българска медия (радио „Гама“), с цел: тя да напише сценарий и да режисира документален филм за поета – революционер Христо Ботев. Българин в чужбина, със съдействието на Димитър Цонев – светла му памет – прави дарение от скромна сума за тази цел на екипа на продукцията и медията.

Госпожа Мирчевска (Морган) откликва с патриотична емоция на обявата за режисьор, че тя е търсеният сценарист и режисьор, и с обещанието, че за филма сума от двадесет хиляди евро е мизерна, че ще се търси „добавка“ от поне един милион долара,защото тя е режисьор в Холивуд и работи с Арнолд Шварценегер, Андрей Кончаловски и е била много близка  с Милош Форман.

След това самопредставяне тя ни убеди напълно с патриотичния плам, че е търсения сценарист и режисьор за документален филм на българския гений Христо Ботев. Тя беше напълно убедена, че един милион долара са напълно постижима сума и ни инструктира на кои високопоставени личности да пишем писма от нейно име.

Тя напълно ни убеди, че връзките й с България не са прекъснати. Даде ни имена на настоящи и бивши политически лидери, и държавни служители, на които също да пишем писма от нейно име. За тази „организационна“ дейност тя поиска и получи на траншове над тридесет и пет хиляди лева. Госпожата твърдеше, че била преподавател по кино режисура в Университета на Южна Калифорния, но не направи сценарий  и не режисира никакъв  документален филм за Христо Ботев".

Мирчева-Морган дава  наставления на представителите на  „Народно дело“ към кои персони в България да се постави задачата за пари. От сдружението дискретно спестяват имената им.



Какво обаче се случва: 

„Госпожата изисква телеграфически на траншове тридесет хиляди лева за началната организация на работата от нейна страна и ги получава по банков път с уверението, че в най-кратък срок договор от нейна страна за сценарист и режисьор, както и сценарий за филма ще бъдат в България, заедно с нея. Най-вероятно и други българи, както и ние, сме повярвали на „честната“ бивша снаха на Тодор Живков – но се излъгахме категорично!



Госпожа Морган (Мирчевска) изисква внасяне на още три хиляди лева капаро (на ръка) на уважавана преподавателка в СУ за „работа“ по проекта (срещу разписка), както и още две хиляди лева на лице от мъжки пол за квартира при пристигането й в България" - продължава разказа си Иван Димитров. Той твърди, че тези пари също са дадени. Но срещу тях няма налице никакъв сценарий. Нито ред. 

„След смъртта на Димитър Цонев и повече от две години неизпълнение на поетата от Мирчевска (Морган) задача, българският колектив по задачата беше призован от благодетеля – спонсор за обяснение. Екипът на радио „Гама" и сдружение „Народно дело“ е завело дело срещу госпожа Маруся Мирчевска (Морган) за възстановяване на сумата, открадната от нея" - уточнява Димитров.

По думите му, сега Маруся Мирчевска се е заела да „прави“ друг филм – за Ванга, която лично била пожелала именно тя и само тя да направи кинолентата!

Дали обаче пророчицата е пророкувала нещо и за филма за Христо Ботев, така и няма да разберем. Но е несъмнено, че е грях да провалиш такава идея и да сложиш парите в джоба си, без да си мръднеш ръста...


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки