Изложба представя средновековно облекло, въоръжение и медовина


Изложба представя средновековно облекло, въоръжение и медовина
Снимки: Фейсбук
26 Ноември 2019, Вторник


От сдружението за исторически възстановки „Чигот“ ще изпълнят пред варненския музей и зрелищна демонстрация на средновековен двубой

Автор: Десант

На 30 ноември Регионалният исторически музей във Варна ще предостави домакинството си на изложба на средновековно облекло, въоръжение и предмети „Чигот и Второ българско царство“.

Зад мероприятието стои варненското сдружение за исторически възстановки „Чигот“ (от старобългарски, „чигот“ – мечоносец). Това са хората, които вече 15 години работят за постигането на най-детайлните средновековните исторически възстановки и реконструкции в България. Сдружението е установен лидер в организацията на средновековни възстановки и изработката на реплики на историческо въоръжение и дрехи.

В изложбата, която ще остане в музея до края на годината, ще може да се видят някои от най-хубавите реконструкции на облекла, които са правени по модели от запазени изображения (църковни стенописи, икони и миниатюри). 

Един от партньорите ни за това събитие е Медовина Meadly - Bulgarian Craft Mead. Както изложените брони и оръжия са реконструкции на исторически образци, така и медовината е реконструкция на питиетата на нашите средновековни предци. Рецептата й е плод на дълги години тестване и усъвършенстване.

Meadly (Мийдли) е първата българска компания, посветена на производството на това медено питие и цели популяризирането му.

12 години опит в домашното приготвяне на медовина, изучаването на старинни и модерни рецепти, участието на специалисти технолози и микробиолози, прилагането на добрите производствени практики и личното отношение към традицията на медоварството са някои от основните компоненти при реализирането на Meadly.

В деня на откриването на изложбата - 30 ноември, от 15 ч. пред варненския музей от Сдружение „Чигот" ще представят зрелищна демонстрация на средновековен двубой.




В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки