Книга разказва за най-стария манастир у нас и в Европа


Книга разказва за най-стария манастир у нас и в Европа
25 Ноември 2019, Понеделник


Тя се разпространява безплатно в електронен вариант

Автор: Десант

Манастирът „Св. Атанасий Велики“ край село Златна ливада, Чирпанско, е първият манастир по българските земи и най-старият в Европа.

Чудо бележи създаването на светата обител в далечния IV век, когато Александрийският патриарх св. Атанасий Велики минава през земите ни. 17 века паметта на село Златна ливада, край което се намира манастирът, пази историята за светеца, който на връщане от Сердикийския събор спира за нощувка в близката римска крепост.

Разбрал, че тракийското и готското население е заплашено от епидемия и от пропагандата на арианите, свети Атанасий дава заръката: Постройте черква и епидемията ще ви отмине. И чудото станало.

Друга легенда разказва, че по пътя си за Вселенския събор в Сердика свети Атанасий прекосил на кон нашите земи и се натъкнал на човек, заспал насред пътя. Събудил го и му заръчал да събере дружина, която да премести скалата на отсрещния хълм. Изпълнил мирянинът заръката, а там, където била калата, зейнал отвор и рукнала лековита вода. Тая вода и до днес цери очи, нерви, бяс, отървава от зли магии мало и голямо.

После дружината се хванала и вдигнала манастир. 

По следите на легендите тръгва научен екип под ръководството на акад. д-р Росен Милев през 2004 г. Учените са впечатлени и от един интересен факт от 2003 г., когато на поклонение в манастира идва 115-ият Александрийски патриарх Петрос VII (1949-2004), който подарява на светата обител ценна египетска икона на св. Атанасий и дава недвусмислен знак за значимостта на манастира за християнския свят.

Книгата, посветена на светата обител „Манастирът „Свети Атанасий Велики” – перла в короната на стара Европа", може да се прочете напълно безплатно в интернет. Иначе тя е отпечатана в скромните 300 екземпляра. Изданието е дело на авторски колектив в състав: акад. д-р Росен Милев, Златка Колева, Илко Чамов, Надежда Станилова, Ангел Кроснев, свещеник Иван Тодоров и Васил Аргиров.


В категории: Новини , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки