Перник остава на воден режим, спасяват го от безводие само обилните валежи


Перник остава на воден режим, спасяват го от безводие само обилните валежи
22 Ноември 2019, Петък


Това каза кметът на града Станислав Владимиров пред журналисти след среща с главния прокурор Сотир Цацаров и зам.-главният прокурор Иван Гешев

Автор: Десант

Ако няма обилни валежи до март, Перник остава на воден режим. Това каза кметът на града Станислав Владимиров пред журналисти след среща с главния прокурор Сотир Цацаров и зам.-главният прокурор Иван Гешев, съобщава Агенция "Фокус".

"Радвам се, че господин главният прокурор мен покани на среща. Те също са се самосезирали паралелно с моя сигнал, обединили са ги в един общ сигнал. За тази една седмица, в която активно се занимавам с водния проблем, въпреки че това не е основен ангажимент на местната власт, но аз няма как да стоя в старни при създалата се ситуация, видях редица притесняващи факти, от подценяване на цялата тази ситуация.
Аз не искам да бъда разследващ орган, но искам органите, които могат да установят евентуално приични, които имат по-различен характер, да се задейсвтат. Фактите са известни на всички", допълни още Станислав Владимиров.

"Още от началото на годинината, ние имаме много намалял приток на яз. "Студена", но оттокът е една константна величина близо 2 млн. 300 хлд. кубика всеки месец. Това не е правило впечатление на ВиК оператора, че този приток, че при този намалял приток ти харчиш много вода.

Няма как да не създадеш криза, пред която сме изправени всички перничани. Тук компетентните органи да напраят този преглед как е управлявано дружеството и защо не е предприело действие по предотвратяване на тази ситуация.

За последното денонощие влизаме в параметрите, зададени от Министерство на околната среда и водите, оттокът на яз. "Студена" е не повече от 1 млн. кубика. Това е една от добрите новини, ако ние се ограничим в харченето на водите, ако водният режим така, както е зададен се спазва от новото ръководсство на дружетсвото, имаме период от 3-4 месеца перничани да имат вода до март месец", посочи още Владимироов.

"Надяваме се природатата да е по-благосклонна, тогава ще започне снеготопенето, добри са и прогнзоите на БАН, че тази зима ще бъде по-снежна от предходната. Ако пестим водата, ВиК дружеството работи по по-добър начин, не както до сега, отстарняват авариите. Днес имах среща с премиера Бойко Борисов има осигурени екипи, които да намалят огромните загуби на водопреносната мрежа.

Осигурено е финансиране за спешен ремонт на пречиствателната станция. Първо ще се монтират утаителите, за да може на по-ниската част на язовира да не се нарушава качесвтото на водоподаването. Това ще намали разхдоите на питехна вода", заяви Станислав Владимиров.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки