Изяли сме 45 кила пушена скумрия и 50 кила суджук, заразени с листерия


Изяли сме 45 кила пушена скумрия и 50 кила суджук, заразени с листерия
21 Ноември 2019, Четвъртък


Негодните продукти се оказаха българско производство

Автор: Десант

Ден след като обяви, че в магазини са открити риба и суджук, заразени с листерия, Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) уточни, че става дума за близо 60 кг пушена скумрия на шайби и 50 кг свински суджук - българско производство.

Инспекторите успели да изтеглят от търговската мрежа 15 килограма от заразената риба, а останалите 45 са продадени.

От заразения домашен суджук са произведени 50 килограма, но количества от него не са открити в магазините, което означава, че деликатесният колбас е продаден.

От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) пуснаха на 20 ноември съобщение, че инспекторите са взели извънредно 300 проби от готови за консумация храни за наличие на листерия моноцитогенес. Проверени са три групи продукти с произход България, Европейски съюз и трети страни., в които е най-вероятно развитието на бактерията: месни сурово-сушени продукти - 143 проби, сирена с кратък период на зреене - 78 проби и пушени, веяни и мариновани рибни продукти - 79 проби. 

Информация за проблемните партиди клиентите могат да получат от магазина, от който са купили от въпросната риба или суджук, уточнява БНР.

Човек се заразява с листерията при кансумация или обработка на заразени животински продукти. В резултат на проникване от входната врата бактериите се разпространяват по кръвен и лимфен път, което може да доведе до развитие на сепсис или менингит.

Инвазивната инфекция от бактерията причинява заболяването листериоза. Симптомите на листериоза включват: септицемия; менингит; енцефалит; язва на роговицата; пневмония; вътрематочни или цервикални инфекции при бременни жени, което може да доведе до спонтанен аборт (от второ до трето тримесечие) или мъртво раждане. 

Стомашно-чревните симптоми, като гадене, повръщане и диария могат да предшестват по-тежките форми на листериоза или могат да бъдат единствените изразени симптоми.

По принцип заболяването засяга най-вече бременни, новородени, възрастни и имунокопрометирани пациенти.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки