Първите трите дни от болничните са на път да скарат синдикати и работодатели


Първите трите дни от болничните са на път да скарат синдикати и работодатели
21 Ноември 2019, Четвъртък


Едните искат фирмите да не ги плащат, другите настояват тези дни да бъдат пет 

Автор: Десант

Темата и проблемът с фалшивите болнични ще бъдат коментирани на тристранния съвет за социално сътрудничество, съобщи социалният министър Бисер Петков в ефира на националната ни телевизия в сряда вечерта.  

Едно от предложенията, което се очаква да бъде обсъдено, е това на синдикатите, които искат работодателите да плащат не три дни, както е в момента, а първите пет дни от болничните.

Срещу това обаче скочиха от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), които  категорично не приемат да продължават да изпълняват това си задължение. В свое писмо до премиера Бойко Борисов от организацията изтъкват:

„С тревога отбелязваме, че въпреки нашите усилия да се направи реформа, правителството планира да се запази статуквото. Години наред неглижирането на проблема с фалшивите болнични доведе до източването на огромен ресурс и от осигурителните фондове, и от работодателите.

Задължението на работодателите да изплащат първите три дни болнични беше въведено като временна антикризисна мярка за една година през 2010 г., а действа вече девет години.

Чрез този вменен на работодателите допълнителен ангажимент те фактически биват облагани тройно – чрез осигуровките, които внасят за своите работници, дължимите обезщетения за първите три дни от временната нетрудоспособност и изплащането на допълнителни възнаграждения за заместващи работници".

​Освен това, от работодателските организации са категорични, че допълнителен натиск за увеличаване на злоупотребите с болничните листа е оказало въвеждането на компенсация с неработен ден при съвпадение на официалните национални празници с дните за междуседмична почивка.

От АОБР смятат, че незабавно трябва да бъде представена изчерпателна агрегирана информация за издадените болнични листа и изплатени обезщетения в държавната администрация и реалната икономика – по общини, населени места, икономически дейности, заемани длъжности, възрастови групи, и издатели лекуващи лекари и болнични заведения.

Работодателите настояват и заявяват, че ще участват в заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), само ако и когато в дневния ред бъде включено предложение за решаване на въпроса за първите три дни болнични.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки