Сензационна находка в Деултум: Археолози откриха единствени по рода си ризници в България


Сензационна находка в Деултум: Археолози откриха единствени по рода си ризници в България
18 Ноември 2019, Понеделник




Автор: Севдалина Пенева

Уникални бойни ризници, каквито досега не са откривани на територията на България, бяха намерени при разкопки в Националния археологически резерват Деултум - Дебелт в близост до Бургас. Откритието е направено малко преди края на археологическия сезон в северната част на резервата, която е била предмет на проучване тази година, съобщи за Десант директорът на НАР Деултум Красимира Костова.

Сензационната находка е била намерена в близост до северната стена на византийската крепост в резервата. Открити са запазени елементи от две или по всяка вероятност три бойни ризници, които имат уникална изработка.



Пластините са от ковано желязо, с правоъгълна форма и са били прецизно прикрепяни върху кожа.

„Тези неугледни на пръв поглед елементи се оказват изключителни интересни. Тепърва ще търсим паралели на ризниците от Деултум. Но на този момент нямаме други такива открити на територията на България. Напълно е възможно те да бъдат късноантични, а не ранновизантийски. Пред нас стои задачата да прецизираме датировката им, както и да уточним дали те са две или три на брой“, разказва Красимира Костова.

Елементите ще бъдат дадени за реставрация на експерт в Ямбол, който, ако се наеме с прецизната работа, ще сглобява ризниците в продължение на поне 3 - 4 години, тъй като броят на намерените пластини е над 6 хиляди. Дали ще приеме предизвикателството, ще стане ясно тези дни, когато реставраторът се запознае на място с находката.



„Това изисква изключително много работа, защото всяка една пластинка трябва да бъде изкарана, корозията почистена и да бъде възстановена върху кожа по начина, по който е изглеждала. Тези ризници са били подпрени на крепостната стена във вертикално положение и при срукването на стените са се набили една в друга. Кожата ги е придържала и затова се е получил специфичен релеф, който може да се види при ръкавите“, обяснява Костова.

Върху част от елементите има полипи от дърво, което предполага, че ризниците са били в сандъци, вероятно приготвени за поправка.



През тази година археолозите са разкопали североизточната кула на византийския град. В нея се наблюдават два строителни периода. Градът е стеснен в края на III век. В края на V век са подсилени крепостните стени след ужасните хунски нашествия. Проучена е потерната (вход) към североизточната кула.

Разкрита е голяма част от крепостната стена. От източната й страна са открити огромен зид с големи барабани. Предполага се, че това е сграда на храм.

Разкопките в Деултум ще продължат и през следващата година, когато екипът на Красимира Костова се надява на още по-вълнуващи разкрития.


В категории: Новини , История , Античност , Средновековие , Археология

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Ruben
22.11.2019 10:36:32
1
0
Поздравляю! Отличная новость! Ждём результатов реставрации
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки