Дългогодишна журналистка в БТА загина в Рила


Дългогодишна журналистка в БТА загина в Рила
Снимка: ПСС
13 Ноември 2019, Сряда


Планинската спасителна служба проведе тежка акция по издирването й

Автор: Десант

На 10 ноември в 20:52 ч. в Централния денонощен пост (ЦДП) на Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК е получен сигнал, че жена на 64 г. е в неизвестност от няколко часа. Тя е предприела сама преход в Мальовишкия дял на Рила, но от следобедните часове нейните близки са загубили контакт.

В 21:30 ч. екип на ПСС – Боровец се насочва по маршрута, който жената е обявила при тръгването си от хижа „Мальовица“, но без резултат. Те продължават издирването на следващия ден, като към тях се присъединяват още 5 планински спасители от Самоков, както и двама доброволци. Те започват обход и претърсване на всички маркирани по-вероятни трасета. Отново няма резултат в издирването на жената, която, по данни от нейните близки, е с тъмни дрехи, сливащи се с каменистия терен.

Междувременно от централата на ПСС е поискан хеликоптер от авиобаза Крумово за облитане и оглеждане на по-голям район. С бързата намеса на МВР и МО такъв е осигурен, заедно с планински спасители, готови да излетят във всеки един момент. Но поради рязкото влошаване на времето и появилия се силен вятър полетът е задържан.

На 12 ноември издирването продължава, като към спасителите от Самоков се присъединяват и доброволци от София и Пловдив с две спасителни кучета. Военният хеликоптер отново е в готовност да излети, но поради силния вятър и лошата видимост това се оказва невъзможно. Раонът обхождат над 20 планински спасители.

В крайна сметка безжизненото тяло на издирваната туристка е намерено в района на Белия улей, до Рилския манастир. По предварителна информация тя е паднала в река и е починала от травмите си.
 
Загиналата е дългогодишен журналист на БТА и бивш главен редактор на "Вътрешна информация" - Лили Тодорова. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки