Багер на ВиК скъса газопреносна тръба пред жилищна сграда в Бургас


Багер на ВиК скъса газопреносна тръба пред жилищна сграда в Бургас
12 Ноември 2019, Вторник


Огромно количество газ под налягане изпълни въздуха в централния жк „Възраждане“ в Бургас тази сутрин и предизвика паника сред хората в квартала

Автор: Севдалина Пенева

Проблемите в централната градска част на Бургас се задълбочават. В наши репортажи вече сме ви показвали окаяното състояние на инфраструктурата в жк „Възраждане“. Оказа се, че и водопроводната мрежа в района отдавна е износена, а на места тръбите под земята са нацяло изгнили. Това провокира чести аварии и непрестанно разкопаване на и без това трудно проходимите улици.



Точно при едни такива изкопни дейности багер на ВиК скъса газопреносна тръба. Опасният инцидент стана точно пред входа на жилищна сграда на улица „Самуил“ № 78. Миризмата на газ изпълни въздуха в квартала и предизвика паника сред хората в района.

Пострадали от изтичането на голямото количество газ за щастие няма. Аварията бе отстранена навреме от фирмата, поддържаща газопреносната мрежа в града, благодарение на сигнала, който живущите на адреса сами са подали до спешния телефон 112. 

„Тази сутрин локализирахме с подвижната лаборатория проблем на „Самуил“ 78. От този номер е имало теч, който наводнявал избите на съседните две жилищни кооперации с номера 80 и 82. Колегите като са започнали да копаят, са ударили отклонението за газта. Това отклонение обаче не е направено по проект. То трябва да върви по права линия, а е по диагонал. На 4 ноември пак имахме авария малко по-надолу по тази улица и при изкопните работи колегите са видели, че тръбата за газта е положена по права линия. Това ги е подвело при днешния случай“, коментира по телефона Тодор Иванов, технически ръководител на ВиК в ЦГЧ.



От фирмата доставчик на газ пък са категорични – всички схеми за подземни комуникации са съгласувани с ВиК и служителите на водопреносното дружество са били уведомени къде точно преминават тръбите за газта.

Жителите в жк „Възраждане“ са подавали десетки сигнали и жалби до ВиК с искане да им бъдат подменени старите изгнили тръби на водопроводната мрежа. Не само заради честите аварии в района, но защото от община Бургас официално заявяват, че

докато не се подменят тръбите, ремонт на улиците в района няма да има.

„Тези ремонти – на водопреносната мрежа се залагат от общината в капиталовата програма за съответната година. Ако общината реши, ще направи подмяна на мрежата, заедно с ремонта на дадена улица. Това не зависи от ВиК, а от Община Бургас“, уточни Тодор Иванов.

Факт е, че по време на предизборната кампания за местна власт кметът на Бургас Димитър Николов официално обясни на гневните граждани във „Възраждане“, че ремонтът на непроходимите улици се бави заради Водоснабдяване и канализация – Бургас, откъдето отлагали в годините подмяната на водопроводните тръби.

Видно е, че нито общината, нито ВиК имат намерение да решат проблема на жителите в централната част на града и си прехвърлят топка едни на други. Припомняме, че НФСБ организира подписка с искане за спешни инфраструктурни ремонти в ЦГЧ. Всеки, който иска да я подпише, може да направи това в клуба на патриотичната формация на ул. „Васил Левски“ 23.


В категории: Новини , Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки