80-годишнината от проучванията на селищна могила Юнаците събира археолози в Пазарджик


80-годишнината от проучванията на селищна могила Юнаците събира археолози в Пазарджик
Снимка: РИМІ-Пазарджик
11 Ноември 2019, Понеделник


Участие в международната научна конференция по повод юбилея ще вземат учени от България, Русия, Гърция и Германия

Автор: Десант

На 14 ноември в Пленарната зала в залата на Община Пазарджик ще бъде открита Международна научна конференция на тема „Селищна могила Юнаците – 80 години от началото на археологическите проучвания“.

Форумът е организиран от пазарджишката общинска администрация, Регионален исторически музей – Пазарджик и Национален археологически институт с музей – БАН. В него ще вземат участие учени от България, Русия, Гърция и Германия, участвали през различни периоди в изследванията на селищна могила Юнаците. Техните доклади са посветени на различни научни проблеми, свързани с проучванията им.

Паралелно с конференцията в залата за временни експозиции на РИМ – Пазарджик ще бъде открита съпътстваща изложба на същата тема. Информационни табла в хронологическа последователност представят проучванията на различните научни екипи, графична и фотодокументация на разкритите структури и стратиграфски пластове, селищна организация, укрепителна система – крепостна стена и ров, даващи информация за селищната и социалната организация на обитателите на първообраза на по-късните градски центрове.

Ще бъдат показани и разнообразни предмети, открити по време на археологическите разкопки. Сред тях са златните артефакти, открити в халколитния пласт, датирани около 4600 – 4500 г. пр. Хр., което доказва, че това е най-старото обработено злато, намерено до момента в Европа.

Изложбата е реализирана с финансовата подкрепа на Министерството на културата и ще остане експонирана до 31 януари 2020 г.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки