Фермер показа на ученици нагледно как се отглеждат животни


11 Ноември 2019, Понеделник


Събитието е част от кампанията „Супер фермер“ на Министерство на земеделието, в партньорство с МОН

Автор: Десант

Ученици XI и XII клас на Професионална гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски“ в Павликени посетиха стопанството на Земеделска производствена потребителска кооперация  (ЗППК) “Напредък-Батак”, с. Батак, Община Павликени. Те учат в направлението „Механизация на селското стопанство“. Събитието е част от кампанията на Министерство на земеделието, храните и горите, в партньорство с Министерство на образованието и науката (МОН) – „Супер фермер“.

Собственикът на стопанството Петър Димитров е бенефициент по подмярка 4,1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.).

Неговата инвестиция е за технологична модернизация в животновъдното стопанство, като стойността на субсидията, която е получил е в размер на 411 389 лв. Кооперацията развива дейност в областта на овцевъдството, зърнопроизводството и производството на пелети за изхранване на животните.

Фермерът запозна учениците с основните дейности по отглеждане на овцете – хранене и доене, показа им машинния парк на стопанството, включващ плугове, сеялки и др., както и производствения цех за пелети.

Инициативата има за цел да подкрепи младите хора, като им  се даде възможност да се срещнат с успели фермери в нашата страна и да осъществи връзка между учениците и бизнеса.

Кампанията съвпада с политиката на МОН за насърчаване на дуалното обучение, което дава възможност за подобряване капацитета на образователните институции и на работодателите за организиране и създаване на устойчиви партньорства за гарантиране на качеството на обучението.


В категории: Новини , Съвети за земеделието , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки