С военен ритуал и богата програма отбелязват 575 години от битката при Варна


С военен ритуал и богата програма отбелязват 575 години от битката при Варна
08 Ноември 2019, Петък


Оръжие от епохата – боздугани, брадви, бомбарда, копия, мечове и други, ще видят посетителите в изложба с експонати от фонда на Националния военноисторически музей

Автор: Десант

С вход свободен и богата програма на 10 и 11 ноември Парк-музей на бойната дружба – 1444 г. „Владислав Варненчик“, филиал на Националния военноисторически музей, ще отбележи 575 години от битката при Варна.

Честванията ще започнат на 10 ноември от 10.30 часа с военен ритуал на Военноморските сили на Република България и отслужване на заупокойна молитва в памет на загиналите християнски воини.

Между 11.00 и 15.00 часа всички деца ще могат да се включат в „Работилница за славни рицари“, където с помощта на Сдружение „Арт – Визия“ ще рисуват на тема „Битката при Варна“ или ще оцветяват елементи от рицарското въоръжение и снаряжение.

Оръжие от епохата – боздугани, брадви, бомбарда, копия, мечове и други, ще видят посетителите в изложба с експонати от фонда на Националния военноисторически музей, посветена на битката при Варна.

Програмата ще продължи с двудневна международна научна конференция „Походите на Владислав Варненчик (1443 – 1444), в която български и чуждестранни специалисти  ще представят най-новите научни разработки по темата. Заседанията са отворени за публика, като е осигурен превод на български и английски език.

Провеждането на международната конференция се финансира със средства от фонд „Култура“ на община Варна.
 
Ето и цялата програма по дати и часове

10 ноември

10.30 ч. – Официална церемония (военен ритуал, заупокойна молитва и поднасяне на венци и цветя);
11.00 – 15.00 ч. – Работилница за смели рицари – ателие за рисуване със Сдружение „Арт – Визия“;
13.30 ч. – Откриване на изложба, посветена на годишнина от битката при Варна;
14.30 – 17.00 ч. – Международна научна конференция: „Походите на Владислав Варненчик (1443 – 1444) в контекста на историята на Централна и Източна Европа“
 
11 ноември

9.30 ч. – Международна научна конференция „Походите на Владислав Варненчик (1443 – 1444) в контекста на историята на Централна и Източна Европа“


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки