Революционен метод на изследване помага за ранно откриване на рак на гърдата


Революционен метод на изследване помага за ранно откриване на рак на гърдата
08 Ноември 2019, Петък


В ДКЦ „Свети Георги Победоносец“ в Бургас беше представено за първи път в морския град медицинското устройство Брастер Про

Автор: Севдалина Пенева

Заболяването от рак на гърдата е глобален проблем. По данни на Световната здравна организация на всеки 60 секунди умира една жена с такава диагноза. 1 000 жени средно всяка година умират само в България. Цифрата на новодиагностицираните с това тежко заболяване у нас само през последната година е 3 500.

Още по-тревожна е друга статистика. И в страната ни, както и навсякъде другаде по света, се наблюдава „подмладяване“ на болестта. Ракът на гърдата обхваща все повече млади жени. Стресът, начинът на живот, храната, тревожните мисли, генетичната обремененост са само часто от причините за това.

Ето защо борбата с него трябва да започне в много ранен стадий и редовният скрининг е много важен.



На 7 ноември в ДКЦ „Свети Георги Победоносец“ в Бургас беше представено за първи път в морския град медицинско устройство – Брастер Про, което помага при ранната диагрностика на рак на гърдата. Ефективността му е потвърдена в проучвания, чрез

наблюдения върху 4900 жени в България.

Уредът бе представен от Людмила Зафирова, управител на фирмата вносител на Брастер „Интер бизнес“ в присъствието на лекари и представители на „Дара хелп“ и клуб „Зонта“ в Бургас.


10 жени от Бургас получиха възможността да се изследват безплатно, благодарение на дамите от Зонта клуб

Иновативният метод за изследване е щадящ, при него няма никакво облъчване и болка. В бургаския диагностичен център с Брастер Про са изследвани вече 60 жени от рискова възрастова група. Уредът е отчел проблем при 3 от тях.

„При тези жени допълнително бяха проведени изследвания като ехография и мамография и за едната жена подозираме, че има злокачествен процес в гърдата, на която й е предложено оперативно лечение“, казва д-р Петър Петров, специалист хирург и онколог, който, заедно с хирурга д-р Продан Проданов, прилага метода в Бургас.

„Бих посъветвал жените, вместо да дават пари за химиотерапия, да дават за профилактика. Защото ако има качествена профилактика, няма да има нужда от химиотерапия“, категоричен е д-р Петров.

„За съжаление случаите на рак на гърдата в Бургас се увеличават и за още по-голямо съжаление се подмладяват. Така че, моят апел към всички жени е да обръщат повече внимание на себе си“, добавя д-р Проданов.

Системата, по която двамата работят, е разработена от полската компания Брастер. Клиничните изследвания дотук показват, че чрез нея

могат да се засекат тумори с размери 3 мм.

Уредът вече се използва успешно в София и във Варна. Доказателство е ДКЦ – 5 „Света Екатерина“ във Варна, чийто управител д-р Галинка Павлова сподели пред бургаските си колеги опита, който е напрупала с новия метод.

Брастер Про е медицинско устройство, притежаващо СЕ сертификат, което използва метода на контактната термография за откриване на температурни изменения на повърхността на гърдите.

Контактната термография е метод за функционално изобразяване на даден орган, в случая служи за откриване на температурни изменения на повърхността на гърдата. В основата на контактната термография стои „дермотермалният ефект”, свързан с по-бързия метаболизъм около огнищни неопластични лезии.



Това явление може да се прояви по повърхността на гърдите, под формата на локални температурни аномалии. Повишеният брой кръвоносни съдове води до повишена температура в зоната, засегната от тумора.

След извършване на самото изследване термографските изображения се изпращат към телемедицински център във Варшава, Полша, където резултатът се обработва през софтуер за автоматичен анализ, тъй нареченият изкуствен интелект, който е под контрола на специално обучени медицински специалисти. След изследване

резултатът се генерира в системата за 5 минути.

Предимства на системата Брастер Про са, че няма облъчване (както е например при мамографията), изследването е безболезнено за пациента, лесно и бързо- отнема не повече от 15 минути, методът е подходящ за всички жени без оглед на възрастта, размера и тъканта на гърдите. Резултатът от изследването е обективен, защото не се влияе от нивото на компетентност на оператора.

Системата е била разработвана от полски учени в продължение на 10 години. Дейността им е изцяло финансирана от Европейския съюз. Над 20 милиона евро са вложени в производството на Брастер, като

единичната цена на уреда е 1 000 евро.



Прегледите с Брастер в България не се поемат от Здравната каса, те се заплащат от пациента. Във обаче Варна общината е финансирала 500 прегледа за жени, които да могат да се възползват от услугата безплатно.

В Бургас такива разговори с местната власт все още не са водени. Цената на прегледа в ДКЦ „Свети Георги Победоносец“ е 65 лева, като включва и ехография и мамография, в случай че се наложи.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки