75 години от смъртта на Кирил Христов


75 години от смъртта на Кирил Христов
07 Ноември 2019, Четвъртък


Той е един от най-противоречивите наши творци

Автор: Атанас Коев

На 7 ноември се навършват 75 години от смъртта на Кирил Христов – един от най-противоречивите наши творци. Той навлиза в българската поезия в края на XIX век, като в творчеството си първоначално възпява радостта на отделния човек от живота, чувствените му наслади и любовните му пориви.

В първия етап от развитието му като поет, чрез жизнерадостните си настроения той повече се родее с Вазовата епоха, отколкото с модерната по това време поезия.

След войните, когато страната ни преживява две национални катастрофи, у него се появяват силни патриотични чувства, достигащи на моменти до шовинизъм. Твърде ранния му литературен триумф предизвиква конфликт с редица тогавашни български писатели, като те затрудняват справедливата оценка за творчеството му.

Видният български творец е роден в града на поетите – Стара Загора, на 23 юни 1875 г. в семейството на търговеца Христо Генчев, убит по време на Руско-туската война (1877-1878 г.) при временното оттегляне на руските войски от града. След края на войната майка му се разболява от туберкулоза и също умира.

Останало кръгъл сирак, момчето е отгледано от неговата баба и вуйчовците му. Първоначално учи в родния си град, а след това в Самоков, Търново и София.

През 1894 г. 19-годишният младеж е изпратен със стипендия от военното ни министерство в италианския град Триест, за да следва в тамошната Морска академия. Тук той научава перфектно италиански и се запознава в оригинал с творчеството на класическите и модерните италиански поети – Данте, Леопарди, Карлучи и др. След едногодишен престой се завръща в България, но в периода 1897-1898 г. отново е чужбина – този път в Неапол и Лайпциг.

В началото на ХХ век Кирил Хистов учителства за кратко в  Шумен, а през 1901 г. се установява в София за постоянно. Наскоро след това е командирован в библиотеката на Висшето училище (дн. Софийски университет).

Заедно с Антон Страшимиров редактира списание „Наш живот“. А по време на Балканските войни и през Първата световна война е военен кореспондент на вестник „Военни известия“.

По време на Балканските войни Христов възторжено възпява военната добродетел на народа ни и неговият патриотизъм. Ярък израз на това е драмата му „Боян Магесникът“.

В някои негови стихотворения освен парадната страна на войната е показано и страданието на човека, изтръгнат насила от своя градивен труд.

Постепенно видният наш поет се насочва към сатиричната поезия, която обаче му е вътрешно неприсъща, като такива са творбите му „Полковник Джамбазов“, „Орала мухата на вола на рогата“ и др.

Поражението на България в Първата световна война донася на старозагорския творец голямо разочарование и покруса, като поезията и романите му са продиктувани от нея. Такива са творбите му „Тъмни зори“ (1920 г.) и „Мечтатели“ (1925 г.).

Голямо значение от творчеството на Кирил Христов имат неговите дневници и мемоари, като в тях добре е представен българският обществено-политически живот, както и колоритнитеобрази на редица наши писатели, обществени и културни дейци от този период.

През 1922 г. поетът напуска България и се установява в Лайпциг,  където става ръководител на семинара по български език и литература в местния университет. Впоследствие се премества в чешката столица Прага и организира през 1930 г. свободни курсове по български език и литература в Пражкия университет.

През 1938 г. Кирил Христов се завръща в родината и след дълго и мъчително боледуване умира на 7 ноември 1944 г. в София.

В българската поезия името му остава с непосредствеността и естествеността на поетичния му език, както и с блестящия му музикален и мелодичен стих.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки