Поклон пред паметните плочи в босилеградското гробище на петима български офицери


Поклон пред паметните плочи в босилеградското гробище на петима български офицери
01 Ноември 2019, Петък


Те са пленени от сръбската армия и разстреляни в Босилеград на 28 юни 1913 г. в нарушение на международните военни конвенции, по заповед на сръбския капитан Арсениевич

Автор: Десант

По повод Архангелова задушница, представители на Демократичния съюз на българите и на КИЦ „Босилеград“, заедно с Втория секретар на българското посолство в Белград Юлиан Китипов, който е на посещение в Босилеград по повод Деня на народните будители, положиха цветя и почетоха паметта на петимата български офицери в босилеградското гробище.

Полк. Иларион Танев, пор. Стефан Стефанов, пор. Стефан Котев, пор. Христо Владев и пор. Асен Костадинов са пленени от сръбската армия и разстреляни в Босилеград на 28 юни 1913 г. в нарушение на международните военни конвенции, по заповед на сръбския капитан Арсениевич.

Престъплението е подробно описано в Доклада на Карнегиевата комисия.

Техните надгробни паметници са просъществували в Босилеградското гробище до края на седемдесетте години на миналия век, когато са унищожени.

Сегашните паметни плочи на офицерите са възстановени по идея на КИЦ „Босилеград“, Демократичния съюз на българите и с усилията на родолюбивия българин от Босилеград Димитър Димитров.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки