Няма да гърмят мечката, която се изкъпа в сопотски басейн


Няма да гърмят мечката, която се изкъпа в сопотски басейн
01 Ноември 2019, Петък


От Агенцията по горите успокояват, че няма основания за иницииране на предложение или издаване на разрешение за отстрел на животното

Автор: Десант

Във връзка с публикации в медии и информационни сайтове, в които се изразяват опасения за евентуален отстрел на мечката, посетила обекти в Сопот, от Изпълнителната агенция по горите  уверяват, че въпросът с отстрела на цитираната в публикациите мечка категорично не е поставян и обсъждан.

Видео със слязла от Балкана кафява мечка, която се плацика в басейна на „Лифт Сопот”, стана хит в социалните мрежи.

Сигнал за случая е подаден в Държавно горско стопанство – Карлово от собствениците на хотела, където е забелязана мечката. ДГС – Карлово, съвместно с  Регионална дирекция по горите – Пловдив по най-бързия начин са предприели мерки. Назначена е междуведомствена комисия, която ще заседава на 4 ноември и ще излезе с решение за прогонване или улавяне и преместване на мечката в горска територия, отдалечена от населено място.

Според законовите изисквания за реда и условията за издаване на разрешителни за изключенията от забраните, въведени със закона за биологичното разнообразие, издаване на разрешение за отстрел на проблемна мечка става само в случаите в интерес на здравето на хората и за предпазване от сериозно увреждане на селскостопански култури, добитък и други.

В случая нито една от тези хипотези не е налична, поради което няма основания за иницииране на предложение или издаване на разрешение за отстрел на животното.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки