Археолози разкриха изцяло запазен вход на кула на крепостта над с. Разделна


Археолози разкриха изцяло запазен вход на кула на крепостта над с. Разделна
Снимки: Archaeologia Bulgarica
01 Ноември 2019, Петък


Върху ключовия камък е издялан кръгъл медальон, в който вероятно е имало украса

Автор: Десант

Напълно запазен вход на кула на крепостта над с. Разделна разкриха археолози от Варненския археологически музей.

Докато подготвя за консервация зидовете на Петрич кале, екипът под ръководството на гл. ас. д-р Мария Манолова-Войкова се справя с блокаж от хоросан, камъни и квадри във вътрешността на южната кула. „Но усилията ни бяха възнаградени" – коментира д-р Мария Манолова-Войкова пред Archaeologia Bulgarica.

По думите й стените на кулата, построена вероятно още в началото на ІІІ в., се извисяват до 5 м. Напълно запазени са първият етаж и част от втория, с три амбразури. Най-впечатляващ е входът на кулата с арка от заклинени камъни. Върху ключовия камък е издялан кръгъл медальон, в който вероятно е имало украса.



„Доскоро крепостта се свързваше предимно с късното средновековие – поради многобройните упоменавания в документи от ХІІ – ХV в. Най-много сведения имаме от времето на похода на Владислав ІІІ Ягело през 1444 г., когато тя е опожарена от кръстоносците. Но по всичко изглежда, че крепостта е построена още през римската епоха и е обитавана почти без прекъсване през късната античност и ранното средновековие. Несъмнено сред причините за добре съхранените архитектурни останки е местоположението й – в северозападния край на Авренското плато, върху отвесен скален масив“ - категорична е археоложката.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки