Една френска графиня и поетеса – потомка на Софроний Врачански


Една френска графиня и поетеса – потомка на Софроний Врачански
30 Октомври 2019, Сряда


Ана дьо Ноай е първата жена във Франция, удостоена с най-високото отличие – званието Кавалер на Почетния легион

Автор: Огнян Стамболиев

На френската поезия България дава двама големи поети – Пиер дьо Ронсар (1524- 1585)  от прочутата френска поетична „Плеяда”, наречен от своите съвременници „Принцът на поетите”, и принцесата (по потекло) Ана дьо Ноай (1876-1933). Макар и родени в страната на галите, и двамата са с български произход, с което са се гордеели до края на дните си.

На 15 ноември 1876 г. - годината на Априлското въстание, под знака на Скорпиона в Париж се ражда Ана Елизабет, третото дете на Ралука Мосурос и на румънския княз Григорий Бесараб от прочутия благороднически род Бранковяну. По линия на майка си, която е известна пианистка, тя е пряка потомка на Софроний Врачански, тъй като майка й Ралука е внучка на българския княз Стефан Богороди, който от своя страна е внук на Софроний, и е бил посланик на Високата порта в Лондон.

Несъмнената й поетическа дарба се проявява още в детските  й години. На тринайсет вече пише истинска поезия. На двайсет и една става съпруга на френския граф Матийо дьо Ноай, страстен почитател на поезията, който ръководи един от парижките литературни салони.

Младата графиня е много красива. Ето как я описва поетът Едмон Жалу: „С матовото си лице, което напомняше цветя на мрамора, с големите пламенни очи, с орловия си нос, с нежността на чертите си, с леката си изящна походка, с чистия си метален глас, където и да влезеше, мадам дьо Ноай спечелваше веднага сърцата на всички. А щом заговореше, високият й, богат на нюанси, почти пронизващ глас бързо приковаваше вниманието на всички с повелителния си, безспорен авторитет”.

Но не само ослепителният й чар и духовното й излъчване привличат най-големите френски писатели  от епохата: Анатол Франс, Едмон Ростан, Марсел Пруст, Пол Валери, Жан Кокто, Колет, а също и почти целият интелектуален елит на Париж. Може да се каже, че всички оценяват изключително високо поетическия й талант, озаренията на романтичната й лирика, определят я като „ярко явление във френската литература”, а Марсел Пруст казва, че „ако по отношение на Ана дьо Ноай се говори за гений, то тя действително го притежава”.

Дебютната й стихосбирка „Безбройно сърце”, издадена през 1901 г., я прави веднага известна. Следват: „Сянката на дните”, „Възхищения”, „Поема за любовта”, „Живите и мъртвите”, „Вечните сили” и още осем книги с поезия и проза. И всяка от тях е посрещната като истинско събитие във френския литературен живот. Получава много положителни отзиви от френската критика, както и редица престижни награди – сред тях на Френската академия.

Ана е приета за редовен член на Академията на Кралство Белгия и става първата жена в историята на тази институция. Тя е и първата жена във Франция, удостоена с най-високото отличие – званието Кавалер на Почетния легион!

Интересно за нас, българите, е че графиня Дьо Ноай сравнително късно научава истината за своя произход. След разговорите с брата на своята баба по майчина линия – прочутия български княз Александър Богориди (Алеко паша), известен ни от историята като генерал- губернатор на Източна Румелия, който прекарва последните си години в Париж и умира там  през 1910 г.

По- късно, в „Книга на моя живот” тя ще опише пътуването си до Цариград и ще сподели възторга си от „мраморния палат” на своя прадядо княз Стефан Богориди. Така у нея се пробужда българското самосъзнание.  И още нещо: през 1933 г., малко преди смъртта си, „принцесата на френската поезия” Ана дьо Ноай се обявява публично в печата в защита на българина Георги Димитров, тогава несправедливо обвинен за подпалването на Райхстага в Берлин.
 
Днес, романтичната поезия на Ана дьо Ноай се радва на интереса на читателите във Франция и по света. У нас, благодарение на талантливия поет и преводач Иван Бориславов през 1989 г. излезе малка антология на издателство „Народна култура” с нейни стихове под надслов „Сянката на дните”.


В категории: История , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки