Ето я чаровната Калпея, живяла по времето на неолита


Ето я чаровната Калпея, живяла по времето на неолита
Снимки: GibraltarTV
25 Октомври 2019, Петък


Смъртта е застигнала красавицата около 5400 г. пр. Хр., когато тя била на 30-40 години

Автор: Десант

Екип съдебномедицински експерти успяха да възстановят по запазените останки как е изглеждала жената, живяла в района на днешен Гибралтар през неолита. Тя е наречена Калпея  — в чест на едноименната скала, до която през 1996 г. са намерени фрагменти от нейния скелет.

Смъртта е застигнала красавицата около 5400 г. пр. Хр., когато тя била на 30-40 години. 

„Известно ни е, че Калпея е имала тъмни коси и тъмни очи. ДНК анализът на проба, взета от черепната й тъкан, показва също, че една десета от гените й е същата като на местното население от мезолита, а останалият генетичен обем е много близък с пробите на анатолийците — бившето население на днешната турска територия" — коментира един от участниците в проекта Крайв Финлейсон. 

За да пресъздадат външността на древната Калпея, експертите са използвали 3d-принтер и естествени коси. За „възкръсването" й са били нужни близо 6 месеца. 

Лазерният скенер на останките й показал още, че жената не е принадлежала към неандерталците. Остава загадка от какво е умряла. Погребението й е било в пещера, а обилните находки от риби костици, открити в културния слой, позволява да се направи изводът, че Калпея и нейните съвременници са се занимавали основно с риболов.В онова далечно време селското стопанство все още не е било развито по тези места.


В категории: Праистория , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки