С нови книги и трио „Евридика" в Босилеград ще отбележат Деня на народните будители


С нови книги и трио „Евридика" в Босилеград ще отбележат Деня на народните будители
24 Октомври 2019, Четвъртък


Изданието „Прочете ли гърба?“  се базира на пощенски картички, издадени и изпращани от 80-те години на XIX век до 60-те на ХХ в.

Автор: Десант

На 2 ноември от 18 ч. в салона та КИЦ „Босилеград" ще се състои премиера на книгите „Прочете ли гърба" и „Светът на българския воин" на Димитър Димитров със специалното участие на Вокално трио „Евридика". Така нашите сънародници в Западните покрайнини ще отбележат Деня на народните будители.

Книгата „Прочете ли гърба?“  се базира на пощенски картички, издадени и изпращани от 80-те години на XIX век до 60-те на ХХ в. За разлика от други подобни публикации, в нея се проследява и написаното на гърба, откъдето идва и заглавието. 

Изданието съдържа 12 тематични раздела, между които: Самореклама, в който, между другото, са вкючени сгради в София и околностите, въжеходци в София, пътешественици, тръгнали да обикалят света от София. Курортни, в който е и софийския – Горна Баня, където „има много граждани“. Също и в другите раздели – Между роднини, Между деца и родители, Между приятели, Между приятелки, Войни и борби за България и т.н. – фигурират София и софиянци; както и хора от всички краища на страната, а също и от места,  понастоящем извън територията на България.

Има и множество картички, изпращани от българи до чужбина, както до роднини и приятели, така и до чуждестранни фирми, издателства и организации в търсене на информация или за покупки.

Книгата показва една пъстра палитра на българското общество; податели и получатели са: хора от селото и от града, търговци и предприемачи, чиновници и работници, художници и духовници, лекари и адвокати, войници и офицери, бивш министър и бъдеща дипломатка, учители и преподаватели, ученици и студенти.



Има също картички, изпращани от чуждестранни посетители в България, и от чуждестранни окупатори след 1918 г.

От тях особено интересна е картичка, изпратена от французин, който защитава българската позиция през Първата световна война, въпреки че България не е била на страната на Франция.

Книгата демонстрира, че и двете страни на картичката говорят. На лицето виждаме хора, места и събития, някои от които за първи път. А текстът на гърба – фрагменти от живота във времена на война и мир, пълни със страсти и пристрастия, с хвалби, оплаквания и очаквания – допълва представите ни за социалния живот в България.

Вокално трио „Евридика“ е създадено в Нов български университет през септември 2010 г. по идея и под ръководството на доц. д-р Георги Петков. Мария Александрова, Радостина Стефанова и Моника Божичкова са възпитанички и на НМУ „Любомир Пипков“ София,  а по-късно студенти от департамент Музика на НБУ в класа по народно пеене на Нелка Петкова.

До този момент те са изнесли над 140 концерта у нас и в чужбина. Триото е лауреат на Първа награда от „Пирин фолк 20144 и още десетки престижни първи награди.

Трите момичета са част от хор „Нови български гласове“ спечелили Латино ГРАМИ 2018 съвместно с фламенко певеца Арканхел.

Репертоарът на триото включва акапелни изпълнения на народни песни от различни фолклорни области на България, оригинални фолклорни образци и обработки на композиторите - Стефан Кънев, Петър Крумов, Боян Нанков, Георги Петков и др.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки