Ще изследват реките у нас за наличието на антибиотици


Ще изследват реките у нас за наличието на антибиотици
Снимката е илюстративна
24 Октомври 2019, Четвъртък


Замърсяването с тези лекарства е критично по цялата планета, а това води и до глобална заплаха от антибиотична резистентност

Автор: Десант

Реките в България ще бъдат изследвани за съдържанието на антибиотици. Това е една от мерките, заложени в подготвяната национална програма за рационална употреба на антибиотиците и надзор на антибиотичната резистентност., която ще бъде окончателно готова в края на годината и предстои да бъде приета.

Това съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в четвъртък. Програмата предвижда различни мерки както в хуманната, така и във ветеринарната медицина за по-рационална антибиотична употреба и намаляване на рисковете, свързани с глобалната заплаха от антибиотична резистентност.

Сред предвидените мерки са изследването на реките за съдържание на антибиотици, обучение на лекари за рационално предписване на антибиотици, както и предложения за законодателни промени в тази посока.

По думите на експерта, и сега „излизат странни резултати“ и при отделни изследвания на водоемите се откриват антибиотици в доста сериозни концентрации. Антибиотиците попадат в реките основно при изхвърлянето на отпадъци от домакинствата и от производствата, а това е един от факторите за задълбочаването на антибиотичната резистентност.

Според оценките на ООН, в резултат на сформираната невъзприемчивост към въздействието на антибиотици към 2050 г. може да погинат 10 милиона души на планетата. 

Апропо, през пролетта на тази година бяха оповестени резултатите от глобално научно изследване на замърсяването с антибиотици на две трети от водните пътища по света, инициирано от учени от Йоркския университет във Великобритания. 

Вниманието на изследователите бе концентрирано върху водните артерии, протичащи през 72 страни, като преди всичко се интересуваха от присъствието в тях на 14 от най-разпространените антибиотици. 

В Темза, например, бяха открити пет антибиотика. Наличието на един от тях – ципрофлоксацина –  се оказа, че превишава три пъти безопасните нива.

Проучването на британците установи, че най-замърсените с антибиотици реки са в Бангладеш, Кения, Гана, Пакистан и Нигерия.  В бангладешките водоеми нивото на метронидазола е надхвърляло 300 пъти безопасните норми. 

Но ситуацията е критична не само в Азия и АФрика, но и в Европа, Севера и Южна Америка. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки