Rewilding Europe: Историческо завръщане на европейските бизони в България


Rewilding Europe: Историческо завръщане на европейските бизони в България
Снимка: rewildingeurope.com
21 Октомври 2019, Понеделник


Известни още и като зубри, сега те свободно се скитат в Родопите - за първи път от Средновековието насам

Автор: Десант

За първи път от векове смятаните за изчезнали европейските бизони сега се скитат из Родопите. Стадото от седем животни (две мъжки и пет женски) беше пуснато на свобода това лято от ловния резерват „Студен кладенец“, пише Rewilding Europe.

„Животните отново заемат бившата си екологична ниша, намират вода и храна, учат се да се предпазват от вълци и чакали и изследват предизвикателния терен", казва Христо Христов от екипа на Фондация „По-диви Родопи". Надежда дава и първото малко бизонче, родено в дивата природа. 

„Ние сме развълнувани от новото попълнение“, казва Христов. „Този млад бизон е символ на надежда за по-дива и по-биоразнообразна природа в Родопите". Ето защо малкото бизонче носи името Надежда.

Миналата година в Родопите се роди още едно малко, което беше кръстено Марина.

„Съществуващото стадо вече се превърна в атракция за посетителите в планината и ще ни помогне да развиваме туризма, базиран на природата тук“, смята още екологът.

Европейският бизон, известен още и като зубър, някога е обитавал по-голямата част от Стария континент. Той е изчезнал като вид в България през Средновековието, а в началото на ХХ век е обявен за изчезнал в цяла Европа. Чрез различни програми за възвръщане на изчезнали животински видове, са възстановени няколко популации в Централна и Източна Европа, главно в Полша и Беларус.

Днес европейският бизон, както и други видове като евразийския бобър и белоопашкият орел, триумфално се завръщат на Стария континент.

Източник: Rewilding Europe


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки