Българо-израелска копродукция за потомци на спасени евреи със световна премиера в Пловдив


Българо-израелска копродукция за потомци на спасени евреи със световна премиера в Пловдив
21 Октомври 2019, Понеделник


Главни герои в документалната кинолента са спряганият за възможен премиер на Израел генерал-лейтенант Габи Ешкенази и писателката и журналист Ошрат Котлер

Автор: Десант

 „Тази история трябва да бъде разказана на бъдещите поколения. Да знаят, че в най-зловещото време за Европа е имало и други хора - човешки същества! Имало е един малък български народ, заради който днес ние съществуваме. Ако не бяха те -  нас нямаше да ни има!“.

Вълнуващите думи изрича генерал-лейтенант о.р. Габи Ешкенази в документалния филм „Следващото поколение“. Началникът на Генералния щаб на Отбранителните сили на Израел от 2007 до 2011, чието име днес се спряга от израелските медии като един от възможните наследници на настоящия министър-председател на страната Нетаняху, е един от главните герои в лентата на режисьорите Ния Александрова и Айелет Хелер.

Не по-малко силни са и думите на Ошрат Котлер, писател и един от доайените на израелската журналистика, водеща на телевизионни новини, автор и продуцент на предавания и документални филми: „Как е успял този народ да направи тиха революция срещу хитлеристите?“, се пита в края на филма Ошрат Котлер.

Героите в документалния проект „Следващото поколение“ са наследници на български евреи, спасени по време на Втората световна война. Ошрат Котлер е потомка на еврейска фамилия от Пазарджик, а бащата на генерал-лейтенант Ешкенази е роден в Пловдив.

Именно в Града под тепетата ще бъде световната премиера на пълнометражния документален филм „Следващото поколение“ на 23 октомври, сряда, от 20.30 часа в „Лъки - Дом на киното“.

Създадената по идея на Яков Джераси, Цафрир Кохановски и Димитър Гочев документална лента е заснета в Израел и България и чрез емоционалното пътуване на героите назад към корените проследява не просто изключителната история на спасяването и биографиите на двете семейства, но и личните чувства и емоции на героите в тяхното търсене на отговори за миналото и настоящето.

България е единствената държава, която по време на Холокоста успява да спаси близо 50 000 евреи, живели в страната тогава. Нито един от тях не е бил убит, нито изпратен в лагерите на смъртта, въпреки че в този период България е била част от Тристранния пакт.

Спасяването на българските евреи е изключителен исторически прецедент, в резултат на който в страната има повече евреи след Войната, отколкото преди нейното започване. Това събитие е известно на по-голямата част от българите и израилтяните, но хората в световен мащаб рядко са чували за него.

Героите в „Следващото поколение” желаят да бъдат част от осветляването, както на събитията свързани със спасяването на техните предци, така и със слабо познатите, дори в България, последствия от този исторически прецедент.

Филмът е копродукция между „Dreams Industry”, България и T.T.V Productions и Канал 8, Израел. Реализиран е с подкрепата на Фондация „Пловдив 2019“ – Европейска столица на културата, Ционистка федерация на България, Международна фондация България и други.

„Следващото поколение” се посвещава и на 70-годишнината от „Голямата Алия” - имиграцията в Израел на 45 000 български евреи от 50 000 еврейска общност на България. Проектът е част от програмата „Пловдив – Европейска столица на културата“.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки