Кооперация от Свиленград с дарение за картографската експозиция на открито в Странджа


Кооперация от Свиленград с дарение за картографската експозиция на открито в Странджа
Илюстрация: Геопан
21 Октомври 2019, Понеделник


Картата на Българската екзархия в нейните граници (1870 – 1912) припомня духовните граници и землището на провъзгласената преди 150 години самостойна българска църква

Автор: Десант

Идеята за възстановяването на експозицията „Картографският образ на Странджа през вековете” печели все по-широка институционална и обществена подкрепа. Една от най-старите кооперации в Тракия – Потребителска кооперация „Съгласие” – Свиленград, учредена от тракийци през 1919 г. в Одрин, заяви участие с дарение във възстановяването на първата картографска експозиция на открито в историческата местност Петрова нива в Странджа.

С този акт потомците на Свиленградския и Одринския райони на VII революционен окръг показаха, че пазят историческата памет на дедите си и помнят Конгреса, проведен на Странджанското Оборище, изтъкват от Международният търговски и културен център „Геопан", който е един от реализаторите на проекта.

Решението на кооперацията  отразява желанието на 150-членния й състав, а направеният избор за дарението е послание – избрана е картата на Българската екзархия в нейните граници (1870 – 1912). Тя припомня духовните граници и землището на провъзгласената преди 150 години самостойна българска църква, подчертават още от „Геопан".
 
Първата картографска експозиция на открито, която се очаква да бъде завършена до края на тази година, включва 12 тематично подбрани карти от европейските архиви и картографски коолекции. Те са издирени,  обработени и се експонират в размер 140/160 см. Изпълнени са на метализирани плоскости предвид суровите зимни условия по билото на вътрешна Странджа.

Експозицията започва с най-старата карта на Тракия, чийто оригинал е изработен от Клавдий Птолемей през II в. и завършва със съвременната европейска туристическа карта на Странджа удостоена със сертификат № 0001/1.12.2017 за качество на картографски продукт. Той е издаден  от Българска картографска асоциация – национален представител в Международната картографска асоциация (ICA).

Проектът се изпълнява от Международният търговски и културен център „Геопан" в сътрудничество с Община Малко Търново – Градски исторически музей «Проф. Александър Фол». По данни на институцията, историческата местност Петрова нива и музейната експозиция край нея се посещават годишно от близо 3000 души.

Предвижда се копие на дарената от Потребителска кооперация „Съгласие”  - Свиленград карта да бъде експонирана и на определено място в града.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки