Откриха паметна плоча на първия командващ на българския военен флот


Откриха паметна плоча на първия командващ на българския военен флот
Снимки: ВМС
17 Октомври 2019, Четвъртък


Капитан-лейтенант Александър Конкевич е и основател на Машинната техническа школа – първото техническо училище в България, което е предшественик на Висшето военноморско училище

Автор: Десант

С тържествена церемония на 16 октомври върху фасадата на Флотската кула в Русе бе открита паметна плоча, посветена на първия командващ на Българския военен флот – капитан-лейтенант Александър Конкевич.

В церемонията участваха почетен караул и Представителния духов оркестър на Военноморските сили. Строя бе приет от заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев.

„Александър Конкевич е първият офицер, поставил основите на българските Военноморски сили. За нас това е изключително важно събитие - по този начин да отдадем почит към живота и делото на този офицер", изтъкна флотилен адмирал Пенев.



Дунавската флотилия е създадена в Русе година след Освобождението, като 12 август 1879 г. е рождена дата на Българския военноморски флот. Основател и първи командир в периода 1879-1883 г. е капитан-лейтенант Александър Конкевич. Той основава и Машинната техническа школа – първото техническо училище в България, което е предшественик на Висшето военноморско училище.

„Справяме се успешно с предизвикателствата на днешната среда на сигурност. Участваме активно в учения, тренировки, операции на НАТО и Европейския съюз, доколкото позволява въоръжението, с което разполагаме. Имаме визия за развитие и проекти за модернизация, които са в ход", подчерта още флотилен адмирал Георги Пенев.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки