„Луксът на XIX век“ гостува в Троян


„Луксът на XIX век“ гостува в Троян
Снимка: РИМ-Русе
14 Октомври 2019, Понеделник


Експозицията включва част от колекцията „Дарени и спасени съкровища” на Регионален исторически музей - Бургас, а автор на концепцията е директорът на русенския музей проф. Николай Ненов

Автор: Десант

В Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян се открива изложбата „Луксът на XIX век“. Автор на концепцията е директорът на Регионален исторически музей – Русе проф. Николай Ненов, а експозицията включва част от колекцията „Дарени и спасени съкровища” на Регионален исторически музей - Бургас.

Увеличаващата се средна класа и силата на модните тенденции през XIX век извикват на живот фабрично производство на декоративни елементи от интериора – свещници, фигурки, съдове, мебели, скулптури. Широкият спектър от вкусове и качество поражда разнообразни форми и материали. Появяват се нови метални сплави, които заменят среброто и бронза. Това прави луксът и изкуството достъпни за широк слой граждани.

Експонатите в изложбата всъщност са стандартно производство, поръчват се по каталог.
Всекидневието се разгръща в четиринайсет теми - Пътешествия и сувенири, Времето у дома, Скулптура, Бронзът на бедните, Бронзови животни, Бюст, Интериор, Книги, Фотография, „Сребро“, Порцелан, Стъкло, Каталози със стоки.

Експонирани са часовници за камина, сервизи от кристал, порцелан и метал, свещници, огледала, кутии за бижута, подноси, скулптури. Представен е естетическия вкус на буржоазията в Европа.

„Луксът на XIX век“ показва всекидневни предмети, заловени при опит за нелегален трафик от Регионална митническа дирекция - Бургас през 1996 и 2000 г., които чрез мобилната изложба се вкарват в обмен, осмислят се и се превръщат в наследство.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки