Приспаха завинаги две мечки в парка край Белица


Приспаха завинаги две мечки в парка край Белица
Мечокът Мишо. Снимка: Парк за танцуващи мечки - Белица
10 Октомври 2019, Четвъртък


И Мариана, и Мишо са диагностицирани с тежки заболявания, без никаква надежда за подобрение

Автор: Десант

В края на септември Паркът за танцуващи мечки трябваше да се сбогува с две от отглежданите в тях мечки: женската Мариана (32-годишна) и мечока Мишо (31-годишен).

След преглед от Марк Гюлкел, се установяват тежки здравословни състояния и при двете мечки, компрометиращи тяхното благосъстояние без никаква надежда за подобрение.

Женската мечка Мариана е родена през 1987 г. и е сред първите три спасени диви животни в Парка за танцуващи мечки край Белица в далечната 2000 година. През последните 12 години тя живее заедно с най-големия и най-силен български танцуващ мечок - Гошо. Тя бе единствената мечка до 300 кг. 

Любимото място за почивка на Мариана през лятото било в бетонова тръба близо до реката - на прохлада и на сянка. Нейното любимо място за зимен сън също било близо до реката.

По време на годишния медицински преглед ветеринарят Марк Гюлкел открива няколко тумора в органите й, включително и в нейните млечни жлези и бели дробове и единственият начин да се предотвратят нейните страдания бил да бъде приспана завинати.

Мъжкият мечок Мишо е роден през 1988 г. Той е сред последните три танцуващи мечки от България, спасени през 2007 г. Мечокът се отличавал с огромен апетит и можел да изяде по 40 кг моркови, въпреки че нямал зъби – неговите бивши собственици ги били  избили всичките, за да не нарани тях публиката, докато изпълнявал представления си като танцуваща мечка.

Преди две години е диагностициран с напреднала артроза. Лекуван е с обезболяващи и противовъзпалителни лекарства, но през този период неговото състояние само се влошава и животното изпитва трудности да се изправя на лапите си.

Последният медицински преглед показва прогресивна атроза в неговите задни крайници и затова също е евтанизиран, уточняват от Парка за танцуващи мечки.



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки