„Мистерията на българските гласове“ триумфира в Скопие


„Мистерията на българските гласове“ триумфира в Скопие
10 Октомври 2019, Четвъртък


Десет столици, Лозана и Цюрих ще чуят златните гласове на българките в тазгодишното им есенно турне

Автор: Десант

На 8 октомври в Скопие започна триумфално поредното, есенно турне за 2019 г. на прочутия български женски хор „Мистерията на българските гласове“ за представяне на последния им албум „БууЧииМиш“, съвместно с Лиса Джерард.

Голямата акустична зала на Скопската филхармония, открита преди две години, трудно побра всички желаещи да се насладят на изкуството на българките и на австралийската икона от „Dead Can Dance“, съобщиха от световноизвестния вокален ансамбъл.

Неусетно за публиката – хора на всякаква възраст, сред които бяха и много местни музикални критици и журналисти, се изниза времето на първия концерт на „Мистерията...“, с който певиците започнаха поредната си обиколка на десет европейски столици и два швейцарски града.

Особен интерес предизвикаха както акапелните изпълнения, характерни за звучността на хора от неговото основаване през 1952 година до наши дни, така и авторските разработки на композитора и музикален директор на проекта Петър Дундаков с включването на изтъкнати български инструменталисти.

Кулминацията настъпи преди появата на сцената на Лиса Джерард, със соловото изпълнение на бийтбоксъра Skiller, ключов участник в авангардния албум. Очарованата публика изрази възторга си от видяното, и най-вече от чутото до този момент, шумно и много емоционално.

Партньорката на Брендън Пери от 80-те до наши дни бе аплодирана екзалтирано за всяка от песните с участието на хора и неговите солистки. Лиса елегантно „прехвърляше“ възторзите ту към музикантите, ту към певиците и тяхната диригентка проф. Дора Христова.

След двата биса, с неизменната и обичана мелодия от филма „Гладиатор“ за финал, на щанда за записи, тениски и книги за „Мистерията на българските гласове“ се изви опашка от възторжени поклонници. Те искаха да споделят преживяното, да получат автограф от изпълнителките или просто да се ръкуват с тях.

Сред почитателите на хора се оказа и гръцки бизнесмен, специално пристигнал от Солун за събитието. „Искаме скоро да ви чуем в нашия град“, настоя той пред продуцентката на проекта Бояна Бункова от „Шуберт Мюзик Пъблишинг“ и написа на Фейсбук страницата на хора, че напълно си е струвало усилието да измине целия път до Скопие, заради удоволствието от срещата с фантастичното, по думите му, изкуство на българките.

През следващите малко повече от две седмици „Мистерията...“ ще има концерти в Загреб, Любляна, Прага, Хелзинки, Копенхаген, Стокхолм, Осло, Виена, Атина. Последните две спирки от това турне са Лозана и Цюрих. Хорът се завръща в България на 26 октомври.


В категории: Новини , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки