Д-р Кунчев: Вирусите, които ни атакуват в момента, не са грипни


Д-р Кунчев: Вирусите, които ни атакуват в момента, не са грипни
05 Октомври 2019, Събота


Вижте какво още обяснява главният държавен здравен инспектор

Автор: Десант

За грип е още рано да говорим. В момента няма регистриран случай в Европа. В България и на Балканите също няма активност на грипните вируси.. Това заяви в интервю за Dir.bg  главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Иначе, по думите му, в момента започват да се появяват респираторните вируси, които са десетки видове.

„Имаше аденовируси преди една-две седмици, сега започват да преобладават риновирусите, изобщо разнообразен е коктейлът, а има и други, които бихме срещнали. По-важното за хората обаче е, че независимо от името им, те имат доста близка симптоматика и поведението горе-долу е едно и също. Хубавото при тях е, че не достигат чак такива висоти в заболеваемостта, както е при реалния грипен вирус, и хората го карат обикновено на крака - за два-три дни, много рядко търсят медицинска помощ, по-скоро само при малките деца, защото там са по-внимателни и стигат до лекар" - уточнява епидемиологът.

Симптомите на вирусите, които в момента циркулират, обикновено се проявяват в горните дихателни пътища със запушен нос, кихане, кашлица. „Има и леки нюанси, понякога са по-представени в бронхита, кашлицата, друг път се проявяват с обща отпадналост, главоболие. Може да се стигне и до някаква температура, макар и не висока, в рамките на един-два дни. Но най-характерното е, че дори без някакви особени мерки тази симптоматична картина отшумява в рамките на 3-4 дни" - казва още д-р Кунчев.

Той заявява пред медията, че не е привърженик на масовото ползване на стимуланти, витамини и микроелементи под формата на таблетки, защото един организъм в добра форма, който има и добре балансирано разнообразно хранене с плодове и зеленчуци, си набавя необходимите количества.

„Съвсем друг е въпросът, ако говорим за хора с различни хронични заболявания и проблеми с имунитета. Вземането на лекарства в тези случаи трябва да става по препоръка на личния лекар или специалист, който познава състоянието на болния, за да прецени от какво има нужда" - ксатегоричен е специалистът.

Той предупреждава, че след няколко вълни на разнообразни респираторни вируси, ще дойде и моментът за грипа.

„Той ще се започне да се проявява още през ноември и постепенно ще започне за завзема по-големи територии през декември. Но реално, според данните от последните години, грипната епидемия очакваме в края на януари и втората половина на февруари. Тогава се достигат епидемичните стойности. Естествено преди това ще има отделни откъслечни епидемични случаи" - казва още д-р Кунчев. 

По негова информация, сега е трудно е да се каже кой от новите вируси бихме очаквали да има по-голяма тежест у нас, но се правят прогнози. Един от тях е вирусът „Канзас", който е регистриран за първи път през 2017-2018 г. Засега срещу него няма масово изграден имунитет и може би той ще повлияе по някакъв начин на грипната епидемия.

Все пак специалистът прави уговорката, че трудно се правят прогнози, докато някъде не започне реално повишаване на заболеваемостта и не се достигне епидемия. Дотогава не може да се каже с категоричност кой от щамовете ще има най-голяма тежест и ще набере набере сила. Още повече, че през последните 2-3 години сме свидетели да започваме с един грипен вирус, а по време на епидемията той да бъде заменен с други.

Д-р Кунчев се надява тази година най-сетне да отшуми активният вече 8-9 години т.нар. свински грип, който е от група "А" на H1N1. С неговите си характеристики той засяга предимно младите хора и с предпочитания към определени групи - хора с наднормено тегло хора и бременни жени, при които има по-тежко протичане.



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки