Най-голямата популация на блатен плаун в Родопите е стабилна


Най-голямата популация на блатен плаун в Родопите е стабилна
03 Октомври 2019, Четвъртък


Критично застрашеният вид на територията на България е описван само в Рила и Средни Родопи, но единственото находище в Рила не е потвърждавано след 1945 г.

Автор: Десант

Най-голямата и жизнена популация на блатен плаун (Lycopodiella inundata (L.) Holub) в Родопите е стабилна. Това показа проверка на езерото Лагера, където се намира популацията на защитения вид, съобщават от РИОСВ-Смолян.

Проверката е част от мониторинговите дейности към Националната система за мониторинг на биологично разнообразие, която ежегодно следи за състоянието на защитени растителни и животински видове на територията на цялата страна.

Освен числеността и плътността на популацията експерти от РИОСВ – Смолян отчетоха ефективността на проведените през изминалата година дейности по почистването на находището от дървесна растителност. В резултат на съвместните усилия на екип от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН и експерти от инспекцията е отчетено подобряване състоянието на находището.

Блатният плаун (Lycopodiella inundata (L.) Holub) е уникален вид от българската флора и един от най-редките видове папратообразни  растения.  Среща се само в две от Чаирските езера и в едно от Смолянските езера. Специфичното местообитание на растението са оголени места в торфища, в пояса на иглолистните гори над 1200 м надморска  височина с наличие на постоянна влага. Растението има огромно значение за опазването на местообитания на видове като Водна детелина, Торфени мъхове, Росянка и други.

Видът е включен  в Приложение № 3 на Закона за биологичното разнообразие и в Червена книга на България в категория „Критично застрашен". На територията на България е описван само в Рила и Средни Родопи, като единственото находище в Рила не е потвърждавано след 1945 г.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки