In memoriam: Почина българката на годината за 2016 г. Лучия Керчова-Пъцан


In memoriam: Почина българката на годината за 2016 г. Лучия Керчова-Пъцан
Лучия Керчова-Пъцан през 2017 г. Снимка: Владимир Митев
02 Октомври 2019, Сряда


„Отиде си една жена - колос на българското присъствие в братска Румъния" - отбелязва в жалейката си по този повод проф. Пламен Павлов


Представител на Демократичния съюз на българите в Румъния ни съобщи, че нашата общност в северната ни съседка е загубила една от най-видните си личности. Това е румънската българка Лучия Керчова-Пъцан, една от най-изявените личности сред нашите сънародници в северната ни съседка.

Тя бе избрана от Държавната агенция за българите в чужбина за „българка на годината за 2016 г.“ заради усилията и постиженията й в съхраняването на българския дух зад граница.

Керчова-Пъцан участва активно в издаването на вестник „Българска Зорница“ (Luceafărul Bulgar). Пише и издава книги на български за нашата емиграция в Румъния и в сътрудничество с проф. Лука Велчов създава ценни приноси за историята на многобройната българска общност, приютена на север от Дунава. Благодарение на нейните дирения, от забравата излизат много изявени личности на българите в Румъния.

Не са забравени и забележителните приноси на предприемчивите габровци за развитието на Букурещ, символ на което е  Хана „Габровене” в стария град.

„Загубихме една от най-големите българки зад граница, чията личност ни свързваше по неповторим начин с Възраждането и припомняше златните години на отношенията между румънци и българи" - изтъква по повод кончината й проф. д-р Иван Гаврилов. 

Водещият на предаването „Час по България" на телевизия СКАТ и преподавател във Великотърновския университет, проф. Пламен Павлов, който е бил председател на ДАБЧ (1998-2002), добавя: „Непрежалима загуба. Отиде си една жена - колос на българското присъствие в братска Румъния. Светла й памет!”.

Към съболезнованията се присъединява и д-р Стефан Пейков от „Геопан": „Лучия Керчова-Пъцан ни остави със своето голямо дело и живот изключителен пример, който не бива да бъде забравен, а трябва да бъде продължен - със същата посветеност на българската идея и културните отношения между двете приятелски страни и в бъдеще. Бог да я прости!”.

Погребението на именитата българка ще се състои на 3 октомври 2019 г. от 14.00 часа на гробището „Бело” в Букурещ.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки