Във военния завод в Казанлък правили леки коли и синтетични диаманти


Във военния завод в Казанлък правили леки коли и синтетични диаманти
Снимка: Архив, музей „Арсенал"
25 Септември 2019, Сряда


Вижте какво още се е произвеждало там през годините

Автор: Дина Харизанова

През 1966 г. България сключва спогодба с френската фирма „Рено” у нас да се монтират леки коли от известната марка.

ДСО „Металхим” избира за тази отговорна задача... флагмана на оръжейната ни промишленост –военния завод „Арсенал" в Казанлък, който по онова време с постановление на правителството от 1964 г. е преименуван от „Завод-10"  в Обединено промишлено предприятие (ОПП) „Фридрих Енгелс”.

И докато от 1 септември 1966 г. в монтажния сектор на цех 710 в отдела на главния механик започва монтажът на първите 20 автомобили „Булгаррено - 8”, по същото време в предприятието се поставя началото и на производството на противотанкови системи РПГ-7 и СПГ-9.

Само две седмици по-късно – на 15 септември преди 53 години, 10 коли са напълно готови и гордо се подреждат край палатите на Международния панаир в Пловдив. Наскоро след това от конвейра слизат и останалите 10 автомобила.

В това време идва ново нареждане от ДСО „Металхим”, с което производството в Казанлък се преустановява и се прехвърля на друго предприятие, намиращо се в Пловдив. Във „Фридрих Енгелс” остава изработката на тапицерията на автомобилите, за която се оборудва специален цех в село Александрово.

Апропо, в дългата история на своето съществуване заводът, завоювал заслужена слава по света със своите „калашници", гаубици, пистолети, картечници, патрони и прочее оръжия и амуниции, е произвеждал и други най-различни стоки за широко потребление, така да се каже. 

След Втората световна война, например, в него започва производството на нови изделия с първостепенно значение за страната – трилемежни плугове, дискови брани, акумулатори, дизелмотори, електромотори, както и се извършва ремонт на оптическсистеми и се усвоява производството на първите за страната стругове.

По-късно цеховете му бълват радиатори и пружини.

В края на 1969 г. във „Фридрих Енгелс” за първи път в страната се произвежда събирателна машина без лицензна документация и чужда помощ. Това е СЕМ – 101. От сложната апаратура обаче се изработва само нулевата серия, след което от Комитета за наука и технически прогрес спират производството й.

В зората на демокрацията пък, вече като Държавна фирма ,,Арсенал" (а по-късно и като еднолично акционерно дружество), към предприятието, в сътрудничество със специалисти от Института за
свръхтвърди материали – Киев, се открива завод за... синтетичен диамант.

Днес в продуктовата листа на завода вече няма леки автомобили, диаманти и дискови брани. Но все пак са минали 95 години, откакто предприятието съществува на територията на Казанлък, където е преместено от София по стратегически причини през 1924 г. с указ на цар Борис III и със Закон, приет от XXI-то Обикновено народно събрание. И както казват мъдреците: „всичко тече и нищо не остава". Освен спомените, разбира се...


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки