Потомък на Шапкаревия род със свой принос за експозицията с карти на Петрова нива


Потомък на Шапкаревия род със свой принос за експозицията с карти на Петрова нива
Петрова нива. Въздушна снимка: Александър Иванов
20 Септември 2019, Петък


С негови средства ще бъде отпечатана и поставена първата карта, издадена на български език от 1843 г.

Автор: Десант

Неотдавна разказахме за идеята в местността Петрова нива в Странджа да се възстанови експозицията „Картографският образ на Странджанския край през вековете“, като се създаде първата картографска изложба на открито, която да показва единството на българското землище на територията на географските области Тракия, Мизия и Македония. Първата стъпка към реализацията на тази инициатива бе направена по време на тазгодишните тържества, провеждани на това място по повод годишнината на Илинденско-Преображенското въстание, когато бяха изложени няколко подбрани картографски изображения от европейските архиви и отделни частни колекции.

Вълнуваща изложба показва на Петрова нива редки географски карти

Сега Петър Мутафчиев – потомък на Шапкаревия род от Охрид и един от учредителите на Българското сдружение на родовете от Македония (БСРМ), подкрепя възстановяването на експозицията „Картографският образ на Странджанския край през вековете“, съобщават от ГЕОПАН.

С негови средства ще бъде отпечатана и поставена първата карта, издадена на български език, озаглавена „Карта на сегашная Болгария, Тракия, Македония и на прилежащите земли, в 4 листове. Рисувал, писал и литографирал Александър х. Руссет. Страсбург, 1843“.

При създаването й А. хаджи Руссет ползва картата на  Пиер Лапи „Генерална карта на Европейска Турция” (Karte generale de la Turquie d`Europe, Paris, 1822).

Важно е да се отбележи, че при изработката на българския екземпляр картата на Пиер Лапи е обогатена и допълнена от българския й издател, което я прави ценна и до наши дни. В това ни убеждава фактът, че трудът на хаджи Руссет е използван в по-ново време при определяне на границите на Република Македония, както и за очертаване на физико-географските области Македония и Тракия.

Същевременно, приносът на потомъка на Шапкаревия род от Охрид, който е бивш министър на транспорта на България, е и историческо припомняне за общоевропейското и геополитическото значение на коридор № 8, който свързва бреговете на Тракия Понтика с Адриатическото крайбрежие, което ясно личи на картата на хаджи Руссет, изтъкват от ГЕОПАН. 

Петър Мутафчиев се надява, че ще може да дари и на родния Охрид идентичен екземпляр на картата от Петрова нива, който ще припомня един забележителен паметник на общото българско възрожденско минало.


Карта на сегашная Болгария, Тракия, Македония и на прилежащите земли, в 4 листове. Рисувал, писал и литографирал: Александър х. Руссет. Страсбург, 1843. Мащаб 1:1648000. Възстановка по преиздание на проф. Ан. Иширков, София, 1924.  Дигитален архив „Тракия – Геопан“


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
празни от смисъл
21.09.2019 03:11:39
0
0
Медийте пишат неща празни от смисъл.... И си ги въртят, въртят....
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки