Близо 1400 души в Бургаска област са заличени в избирателните списъци по адресна регистрация


Близо 1400 души в Бургаска област са заличени в избирателните списъци по адресна регистрация
19 Септември 2019, Четвъртък


Такива проверки са извършвани основно на територията на Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Царево и Приморско, където има и най-голям брой дерегистрации

Автор: Светлана Николова

Комисия, назначена от областния управител на Бургас Вълчо Чолаков, извърши проверка на над 10 000 адресни регистрации по постоянен адрес и на още 18 300 – по настоящ адрес на територията на областта във връзка с предстоящите избори за местна власт.

Само на териотрията на община Бургас по постоянен адрес са проверени над 5 000 адреса, а по настоящ адрес – над 9 000.

Общо 1378 души от различни населени места в Бургаска област са премахнати от избирателните списъци през 2019 г. За сравнение, през 2018 г. техният брой е бил общо 763.

144 са дерегистрирани по постоянен и 1234 – по настоящ адрес през тази година. Нарушенията са констатирани след сигнали на граждани, фирми или на самите кметове.

„Тези проверки са свързани с Изборния кодекс, който задължава администрацията да инспектира адресните регистрации в срок от една година преди съответните избори. Отделно по Закона за гражданската регистрация се извършват проверки на адреси по сигнал – от граждани, от фирми, от самите кметове на общини“, коментира за Десант областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков.

Такива проверки са извършвани основно на територията на Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Царево и Приморско, където има и най-голям брой дерегистрации.

Три са основните причи за това.

„Първата е, че адресът, който е подаден, не предствалява имот, подходящ за живеене. Примерно, горска територия, имот за спорт и развлечение.
Второто често срещано основание за дерегистрация е разпоредбата в закона, която предвижда, че може да се извършва регистрация по настоящ адрес до 4 месеца в място за настаняване – примерно, хотел, мотел.
И третият, най-често срещан случай, е на лица, които не живеят на заявен настоящ адрес“
, обясни Вълчо Чолаков.

За първи път в страната подобни проверки се извършват в Бургаска област. Те са инициирани от областния управител Вълчо Чолаков още през 2015 г. - близо една година, преди да станат задължителни със закон.

„Тогава тези проверки показаха някои нарушения, имаше съставени актове за административни нарушения. Но тогавашната ми цел беше да санкционирам длъжностните лица в азминистрациите, които неправилно извършват такива адресни регистрации. Сега целта на проверките е основно да се дерегистрират избиратели, които нямат правно основание да бъдат записани на определен адрес“, каза още областният управител.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки