Отбелязваме три годишнини, свързани с личността и делото на Софроний Врачански


Отбелязваме три годишнини, свързани с личността и делото на Софроний Врачански
19 Септември 2019, Четвъртък


Вижте какво изтъква в приветствието си по този повод българският патриарх Неофит

Автор: Десант

През настоящата година Православната ни църква и цяла България отбелязва три знаменателни годишнини, свързани с личността и святото дело на епископ свети Софроний Врачански: 280 години от неговото рождение, 225 години от ръкоположението му за кириарх на Врачанска епархия и 55 години от неговата канонизация.

Роден в далечната 1739 г., във времена на изпитания за православния ни народ, св. Софроний отдава всичките си сили и целия си съзнателен живот за своите братя по вяра и род, оставайки завинаги в християнската ни история като верен ученик и следовник на друг наш дивен светец и народен будител – Хилендарския монах свети Паисий. Йерей и учител, епископ и просветител, свети Софроний е ярък пример за отдаденост на делото на Църквата и на своя народ, който той синовно е обичал и за чието духовно преуспяване усърдно и с много жар е ратувал. Оставеното ни от него книжовно наследство и до днес е високо ценено от неговите потомци, които продължават да произнасят светото му име с трепет и преклонение и да се вдъхновяват от неговия пример, изтъква в свое приветствие по повод знаменателните годишнини българският патриарх Неофит.

Той приветства инициативата на светата Врачанска епархия, в лицето на митрополит Григорий, за настоящите тържества.

По думите му, в провеждането им „виждаме жив духа на свети Софроний, който и днес ни благославя от Небесата като измолва от Всеподателя Бога мирни и благословени дни и години, добруване и духовен напредък за своя народ".

Главата на Българската православна църква пожелава също така: „Нека този дух винаги да бъде жив сред православния български народ, защото такива са заветите към нас на свети Софроний, на свети Паисий Хилендарски и на всички от века просияли Божи угодници от българския християнски род."


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки