Ахтопол приканва на „Паламудени вдъхновения и странджански седенки”


Ахтопол приканва на „Паламудени вдъхновения и странджански седенки”
Снимка: Архив Фейсбук
19 Септември 2019, Четвъртък


В морското градче през почивните дни ще се проведат есенни празници на рибата, автентичната храна, традиционните и съвременни изкуства

Автор: Десант

За четвърта поредна година от 21 до 23 септември в Ахтопол ще се проведат есенни празници на рибата, автентичната храна, традиционните и съвременни изкуства.

В рамките на три дни пространството около малкото пристанище ще се изпълва с аромат на печен паламуд.

Пъстри щандове с морски и странджански домашни производства и специалитети ще радват окото и небцето. А разнообразието от творчески и кулинарни работилници, изложби, концерти, презентации и филмови прожекции ще зарежда духа и ще насища атмосферата с живот, усещане за заедност и безкраен празник.

Събитието се организира от сдружение „Лумен”с подкрепата на кметство Ахтопол под мотото „Паламудени вдъхновения и странджански седенки”.

„Ахтопол е специално място, благословено от морето и планината. Място с богата и древна история, на което сетивата се пробуждат, а мощният странджански дух завладява съзнанието и подтиква към откривателство, насочено назад във времето, към традициите и корените ни. Изборът на „паламуда” и „седенките” като опорни точки не е случаен.

За нас паламудът, символ на празниците, от една страна олицетворява благоденствието, поминъка и местния бит, страстта и тръпката на рибарите. От друга страна, рибата и морето с богатата си символика винаги са провокирали творческия дух в различни посоки. Седенките избрахме като израз на националната и родова памет – носител на отколешни ценности и традиции, които трябва да бъдат запазени и предавани във времето.

За нас морето не е просто тема или фон, то е философия и начин на живот.  Храната – история, традиция, култура, жива памет, а изкуството - пресечна точка, приемственост, мост между поколения, етноси, държави”, споделят организаторите.

Идеята им е да утвърждават града като културно-историческа дестинация и притегателно място за почитателите на специализирания туризъм.


В категории: Традиции , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки