Защо измира рибата в язовир „Пчелина"


Защо измира рибата в язовир „Пчелина"
18 Септември 2019, Сряда


Експертите продължават да спорят каква е причината - липсата на кислород заради жегите, прекомерно зарибяване или органично замърсяване на водоема

Автор: Десант

Институции, неправителствен сектор и експерти са в нестихващ спор за тоновете мъртва риба в язовир „Пчелина".

На пресконференция, организирана от сайта Actualno.com Марио Антонов - организатор на Централна рибоопазваща организация (ЦРОО) - Перник, посочи, че рибарската гилдия е притеснена от изказване на директора на Басейнова дирекция инж. Георгиев, че една от причините, поради които измира рибата, е защото ЦРОО е презарибила язовира.

Антонов съобщи, че водоемът е бил зарибен с 1,5 тона риба. И попита дали язовир с 54 милиона кубика вода и площ от 5400 декара може да се презариби с 1,5 тона риба. Изпълнителният директор на ИАРА Галин Николов бе категоричен, че това количество е прекалено малко, за да се презариби язовирът.

„При един декар водна площ със средна дълбочина 5-6 метра количеството риба, която може да вирее, е от порядъка на 150-200 кг. Язовир 5400 декара по 200 килограма риба, това са 1 милион тона риба, която язовирът може да поеме. Ние сме пуснали 1,5 тона и в никакъв случай тук не може да се говори за зарибяване. Това е една долна лъжа", заяви Антонов.

Думите му обаче бяха опровергани от Ралица Кукова - директор на дирекция „Контрол" в Басейнова дирекция „Западнобеломорски район", която контрира, че площите не са такива, каквито се посочват.

„Непрекъснато се твърди, че язовир „Пчелина" е 54 милиона кубични метра. Никъде не стана ясно, че мъртвият обем на язовира вече е около 34 милиона. Така, че тези данни, които се изнасят и смятат, не са достоверни по отношение на зарибяването", изтъкна тя.

По думите й никой не е информирал Басейнова дирекция, че е осъществил зарибяването. Кукова обясни, че на дъното на язовира има много елементи, които стоят и се разграждат с години и всички са наясно с това.

„Никой не коментира защо е допуснато да се зариби един водоем в такова лошо състояние и такива показатели. Има доклад на Национален природонаучен музей БАН. В него е посочено ясно и категорично, че още през 2016 г. са установени проблеми с липса на кислород, които са комплексни фактори и са причина за измиране на рибата, тъй като температурата и кислородът са съществени и жизнено важни елементи за съществуването на рибната фауна", посочи още представителят на Басейнова дирекция.

„Да, има проблем. Рибата измря, но нека не се лансират тези, че институциите не работят. Не може да кажем дали има презарибяване, тъй като не сме компетентен орган и няма никаква информация в Басейнова дирекция", допълни Ралица Кукова.

Според основателя на риболовен клуб „Балканка" Димитър Куманов досега е трябвало институциите да са набелязали мерки за чистота на този водоем и те да са реализирани. „Тепърва ще бъдете запознавани къде какво се изхвърля в Перник - абсолютно незаконно под вашия благосклонен взор", закани се той.

Д-р Тихомир Стефанов, който е ихтиолог в Националния природонаучен музей към БАН, пък заяви, че като хидробиолог не приема като обяснението, че единствената причина за измирането на рибата в такъв водоем е просто повишаването на температурата, което води до кислороден недостиг.

Неговото становище е, че измирането на рибата е вследствие от натрупване на органика в дадения водоем. Самият цъфтеж на водораслите по думите му не е причина, а следствие, при това от залпово замърсяване на цялата система, което е нарушило баланса й.

Припомняме, че в началото на септември служители на РИОСВ – Перник съвместно с експерти от Басейнова дирекция „Западно беломорски район“ - Благоевград и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури - Перник, сектор Благоевград, направиха съвместна проверка по сигнал, постъпил на „Зеления телефон“, за умряла риба в района на с. Жабляно, общ. Земен.

Тогава експертите извършиха оглед на язовир „Пчелина“ и на река Струма до Земен, при който е констатирано, че ВЕЦ „Пчелина“ не работи от началото на септември 2019 г., включително и към момента момента на инспекцията. Във водното огледало, преливника и бързооттока на яз. „Пчелина“ е установено наличие на екземпляри на умряла риба, която оттичащата се вода през преливника я повлича по течението на река Струма, включително и под моста на реката в с. Жабляно, общ.Земен.

Служители от Отдел за действие при аварийни ситуации (ОДАС) към ИАОС са извършили измервания на полеви показатели на място на повърхностна вода и дълбочинна проба по показатели Ph, разтворен кислород, процента на кислорода и електропроводимост. Всички показатели са в рамките на допустимите норми.

Съобразно мониторинговата програма на ИАОС ще се извърши ново пробовземане от водите на язовир „Пчелина“ и река Струма при село Жабляно, община Земен. Но резултатите от лабораторния анализ на побите все още не са обявени.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки