Ценна находка край Дебелт предизвика огромен интерес на учените в Румъния и САЩ


Ценна находка край Дебелт предизвика огромен интерес на учените в Румъния и САЩ
17 Септември 2019, Вторник


Става дума за фрагмент от римска диплома, който вече е разчетен

Автор: Севдалина Пенева

Деултум е създаден като римска колония около 70-та година след Христос от император Веспасиан, който заселил тук ветерани, служили най-малко 25 години в VIII Августов легион. Тези, които по произход не били римляни, получавали при пенсионирането си военна диплома, която представлявала документ за гражданство.



Текстът е бил изписван върху две свързани бронзови плочки. Оттам идва и произхода на думата диплома (от старогръцкото diploo – “сдвоявам, прегъвам на две”).

Досега обаче в античното селище такива артефакти не бяха намирани. Това прави последната находка от Дебелт, открита от екипа на директора на Националния археологически резерват „Деултум – Дебелт“ Красимира Костова, толкова ценна.

От какво са боледували нашите предци и как са се лекували през вековете

„Открихме фрагмент от римска диплома с големина 4 х 4 см на неочаквано място, в топлите помещения на термите. Предполагахме, че на това място ще открием коридор - входна част към самите терми, но се оказа, че топлите помещения заемат огромна по размерите си площ. Тепърва предстои да изясняваме техните функции. Точно в насипите, в разрушенията на термалните стени попаднахме на ценната находка. Запазеното парченце е малко, но си позволява да разкрием голяма част от обстоятелствата около издаването на документа“, разказва Красимира Костова.



Дипломата от Деултум е съдържала извлечение от указ на римския император Адриан, издаден на 17 юли 122 г., с който се уволняват отслужилите войници от помощните части в римската провинция Долна Дакия (разположена в централната част на южна Румъния). По това време я ръководи провинциалният управител Кокцей Назон.

„Тази информация се съдържа в запазената част от дипломата. Интересното е, че 50 години след основаването на колония Деултум, тук се заселват римски граждани, които поддържат духа и идентичността на Римската империя в една отдалечена от столицата среда, сред местно тракийско население, което живее тук, в колонията“, разказва още Красимира Костова.

Ценната находка край Дебелт предизвиква и огромен интерес сред международната археологическа общност. Допълнителна информация за откритието вече са поискали от няколко места, включително и от Академията на науките в Румъния и от научни институти в САЩ. Каква е причината за този интерес?

„Такива дипломи не се откриват често в археологическа среда. Това е втората, която се открива по Западно понтийския бряг“, обяснява директорът на НАР „Деултум – Дебелт“.

Фрагментът е бил разчетен за изключително кратко време от епиграфа Николай Шаранков. В момента находката се намира в София, където е на реставрация. Предстои до няколко месеца нейното официално представяне в научните среди.



Още една интересна находка е намерена през този археологически сезон край известното с хилядолетната си история село Дебелт. Става дума за оловен печат на министъра на пътищата на Византия.

„Въпросният печат е интересен с това, че е датиран от VIII век, в така наречените тъмни векове, за които нямаме много материал. Можем да го свържем с похода на Константин VI и Ирина, които по това време от Стара Загора, тогава Берое, минават през Дебелт и отиват од Месембрия. Имаме информация от писмените извори от края на 8 век за това тяхно пътуване и много е възможно този печат да е попаднал в града във връзка с тяхното посещение.

Подготвят мащабен проект за реставрация на руините от римската колония Деултум

Този печат е скрепвал някакъв документ, той е оловен, върху него е изобразен Христос, а от другата страна има надпис във връзка с това, че е на логотета на дрома, т.е., на министъра на пътищата. Това, което разбираме от печата е, че той е бил висш византийски сановник, заемал е висши длъжности като протоспатарий във византийската империя, преди да стане министър на пътищата", казва още Красимира Костова.


В категории: Новини , История , Античност

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки