Българите в Западните покрайнини настояват да поставят паметна плоча в Босилеград


Българите в Западните покрайнини настояват да поставят паметна плоча в Босилеград
Снимка: ДСБ Босилеград
17 Септември 2019, Вторник


На мемориалния знак са изписани имената на жертвите от Босилеградския погром

Автор: Десант

Демократичния съюз на българите (ДСБ) в Западните покрайнини се обърна с писмо към сръбския президент Александър Вучич, с което отново напомня за поетите от него на 22 юни 2018 г. в Цариброд ангажименти пред българският му колега Румен Радев. Тогава Вучич призова българите в Сърбия да пазят българският език, българските имена и фамилни имена, да обичат своя народ и да уважават държавата, в която живеят.

Същия ден бе направена първа копка за паметник на светите братя Кирил и Методий, а три дни по-късно бе върната и незаконното отнетата по заповед на кмета Владимир Захариев паметна плоча с имената на жертвите от Босилеградския погром.

Веднага след това, Демократичният съюз на българите се обърна с писмо към кмета на Босилеград Захариев да разреши поставянето на паметната плоча в центъра на града, на което той и досега не е отговорил.

В сегашното си писмо ДСБ иска помощ от сръбския президент за поставянето на мемориалния знак по същия начин, по който са поставени многобройни паметници на сръбски жертви в Източна Сърбия и на унгарски жертви във Войводина - като първа стъпка към утвърждаването на доверието и нормализирането на добросъседските отношения с България в интерес на българите в Сърбия.

„Ние дълбоко вярваме, че само така може да се излезе от миналото и да започне процес на национално помирение, да се установят нормални сръбско-български отношения и да се изпрати силно послание за мир и разбирателство между балканските народи. Само в такива условия може да се води ползотворен диалог в интерес на българите в Сърбия" - се казва още в писмото, подписано от Драголюб Иванчов, председател на Главния съвет на ДСБ.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки