Предание за старинната църква „Св. София", дала името на нашата столица


Предание за старинната църква „Св. София", дала името на нашата столица
17 Септември 2019, Вторник


На 17 септември Православната църква почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда и Любов, както и на тяхната майка София

Автор: Десант

На 17 септември, когато Православната църква почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда и Любов, както и на тяхната майка София, своя празник чества и българската столица. Тя е обявена за главен град на страната ни на 4 април 1879 г. По това време населението й наброява 12 000 души, а днес броят на хората, живеещи в нея, достига милион и половина.

Eдин от най-знаковите символи на този наш най-голям град, чийто девиз е „Расте, но не старее“, е старинната църква „Св. София - Премъдрост Божия“, която дава и името му. Базиликата е построена върху античен некропол и основите на няколко по-стари църкви от времето на римския град Сердика, разрушени от набезите на готи и хуни.

Повечето народни предания за построяването на първия храм „Св. София" са свързани с легендата за принцеса (мома) София, наследница или родственица на Константин Велики. Тя дошла болна в Сердика, излекувала се, останала в града и за благодарност съградила църквата, а след смъртта си била погребана в нея.



При разцвета на Втората българска държава храмът е митрополитска църква. В края на ХVІ век е превърната в джамия, а след земетресенията през ХІХ век е изоставена.

Освобождението от османско робство я заварва полуразрушена. Използвана е за склад, наблюдателница на пожарната команда и дори се обсъжда идеята за нейното събаряне. Едва след 1911 г., когато е приет Закон за старините, се вземат мерки за възстановяването й. Базиликата отваря отново врати за богомолци през 1998 г.

На 17 септември църквата, която е сред най-значимите архитектурни ценности, запазени от ранното християнско развитие на Югоизточна Европа и е със световно значение, чества своя храмов празник.


В категории: Добри Вести , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки